Aarde schokt drie keer in Z-Limburg

Zuid-Limburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag getroffen door drie aardschokken. De politie ontving 400 meldingen van omgevallen schoorstenen, gescheurde muren en onder meer beschadigd interieur. Het KNMI spreekt over de zwaarste aardschok in Zuid-Limburg sinds honderd jaar.

In Voerendaal, het epicentrum van de bevingen, scheurde op één plaats het asfalt. De brandweerkazerne, een politiebureau en een kerkgebouw in Heerlen raakten door scheurvorming licht beschadigd.

Een man verstuikte zijn enkel toen hij na de eerste beving geschrokken uit bed sprong. Een bewoner van een zorgcentrum in Heerlen raakte gewond aan een oog tijdens een val, ook na uit bed te zijn gestapt. Voorts meldden zich vijf mensen met hartklachten bij huisartsen.

In totaal belden zeshonderd mensen politie en brandweer, nadat zaterdagochtend om 3.40 uur de eerste schok met een kracht van 3,9 op de schaal van Richter het gebied trof. In Voerendaal en het nabije Kunrade gingen mensen in pyjama de straat op. Na de eerste beving kwamen er nieuwe bevingen om 3.54 uur (magnitude 3,5) en 4.02 uur (magnitude 3,2), gevolgd door enkele tientallen kleinere naschokken.

De bevingen maken deel uit van een zwerm aardbevingen. Tot zaterdagochtend waren in het gebied rond Voerendaal in de afgelopen zes maanden zestig bevingen geregistreerd. Ze houden verband met de bewegingen van de aarde rond de Kunraderbreuk, ten zuiden van Voerendaal.

De bevingen waren zwaarder dan het KNMI voor mogelijk had gehouden, aldus seismoloog B.Dost van het KNMI. Dost: ,,Wij dachten dat de relatief kleine Kunraderbreuk geen grotere bevingen dan magnitude drie zou voortbrengen. Dat blijkt nu bijna vier te zijn. Bovendien duurt deze zwerm bevingen al een half jaar. Dat is een uniek verschijnsel.''

De zwaarste beving uit de moderne geschiedenis in Nederland was die in 1992 bij de Peelrandbreuk in Midden-Limburg, in de omgeving van Roermond. Die beving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter veroorzaakte grote schade. De beving in Roermond deed zich voor op een diepte van 17 kilometer.

Dost: ,,De bevingen van zaterdag waren weliswaar lichter, maar ze deden zich veel dichter aan de oppervlakte voor, op vijf kilometer diepte. Ondiepere bevingen worden in de onmiddellijke omgeving sterker gevoeld dan diepe bevingen, en ze leveren ook meer schade op.''

Aan voorspellingen over nieuwe aardbevingen in Zuid-Limburg waagt het KNMI zich niet. Het kan zijn dat de spanning rond de Kunraderbreuk zich met de drie relatief sterke aardschokken heeft ontladen. Dost: ,,Ik heb niet de verwachting dat er nog veel zwaardere bevingen komen. Van de andere kant, tot dit weekeinde hadden wij ook niet de verwachting dat zich daar een beving met een magnitude van bijna vier kon voordoen.''