`Wij weten het niet meer' 1

Kun je een goede ouder zijn als je verslaafd bent aan alcohol of drugs? Twee moeders, een kind en een therapeut vertelden de afgelopen weken over hun ervaringen. Hieronder de twee opmerkelijkste reacties.

,,Mijn reactie betreft het gezin van mijn zuster bestaande uit moeder, vader en zoon. De zoon was mijn peetkind en hebben wij onlangs begraven. 17 december 1998 is mijn zuster overleden en nu dan haar zoon en mijn peetkind.

Het alcoholverleden van dit gezin duurt al heel erg lang, 30 jaar. Waarbij de intensiteit steeds toenam. Mijn neef en peetkind is niet ouder dan 28 jaar geworden. Zijn vader, mijn zwager, was ook alcoholverslaafde en heeft zijn zoon meer dan een dag dood in huis gehad voor hij reageerde.

Ondanks hulp van alle kanten is dit proces doorgegaan. Het is frustrerend te merken dat wij niets hebben kunnen doen om dit proces te stoppen.

Zes weken geleden is mijn neef nog door vier personen naar het detoxcentrum Maliebaan gebracht. Zijn alcoholpromillage was toen 0. Echter, de middag dat hij terug kwam in huis had hij alweer gedronken. Zes weken later was hij dood. Alles hebben we gedaan, denken we, maar tevergeefs. Ik zou niet weten wat we meer hadden kunnen doen. Jammer is dat je deze mensen niet tegen hun zelfdestructie kan beschermen. In uw verhaal las ik het enorme aantal mensen dat met een verslaving te doen heeft. Dat je een heel gezin in therapie moet nemen beaam ik helemaal.

Wat ik met mijn zwager aan zal moeten weet ik niet. We hebben vandaag de GGD van Amersfoort naar hem gestuurd. Wij weten het niet meer, en zijn alleen maar kwaad dat hij, 63 jaar oud, niet meer verantwoordelijkheid heeft gehad. Wij verwachten hem ook binnenkort te moeten begraven.

Waarom zij in de drank de vergetelheid zochten weten we niet. Ze hadden geen stressvol bestaan. Onze conclusie is: geen ruggengraat en niet opgewassen tegen een zelfstandig leven.