VS-vloot Golf in staat van alarm

De Amerikaanse militairen in het Midden-Oosten zijn in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Mijnenvegers hebben de haven van Bahrein verlaten om veiligheid op volle zee te zoeken. Aanleiding was ,,geloofwaardige'' informatie dat een aanslag zou worden beraamd op Amerikaanse eenheden en burgers.

Het Pentagon maakte dit gisteren bekend. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse strijdkrachten in het Midden-Oosten alarm hebben geslagen sinds de USS Cole in oktober door een zelfmoordcommando zwaar werd beschadigd in de haven van Jemen.

Eergisteren stelde de Amerikaanse justitie 13 Saoediërs en een Libanees in staat van beschuldiging wegens moord en andere misdrijven die verband houden met de aanslag vijf jaar geleden op een flatgebouw in Dahran, Saoedi-Arabië, waar Amerikaanse militairen woonden. Bij die ontploffing kwamen destijds negentien Amerikaanse militairen om en vielen ongeveer 500 gewonden, onder wie 372 Amerikanen.

Defensiewoordvoerders lieten gisteren in het midden of de mogelijke nieuwe aanslag verband hield met de aanklacht tegen de samenzweerders van Dahran. Volgens sommige aanwijzingen was de jongste poging tot een aanslag op VS-belangen al langer beraamd.

Bahrein is de thuisbasis van de Vijfde Amerikaanse vloot, die patrouilleert in de Golf. De mijnenvegers voegden zich bij het vliegdekschip USS Constellation en bijbehorende schepen, die al op zee waren. Een oefening van 2.200 Amerikaanse mariniers in Jordanië werd gisteren ook afgebroken wegens het alarm. Zij gingen aan boord van drie marineschepen onder aanvoering van de USS Boxer.