Trouwlust

Nederlanders trouwen niet alleen meer dan elders in Europa, ze scheiden ook vaker. Dat zegt niet zoveel, want wie niet is getrouwd, kan niet scheiden. Samenwonenden gaan eerder uit elkaar dan gehuwden en wel geruisloos.

Volgens het Eurostat-jaarboek wordt er steeds minder getrouwd in Europa maar Nederlanders trouwen nog het meest op Denen, Grieken en Portugezen na. Dankzij het dit jaar ingevoerde homohuwelijk zal de trouwlust in Nederland toenemen. Het huwelijk biedt verzekering en vastigheid. Ook de trend om kinderen te krijgen zonder te trouwen is in Nederland minder ontwikkeld dan elders. Dat de meeste Zweedse ouders niet getrouwd zijn, was al bekend en het conservatieve Ierland kampt met veel tienerzwangerschappen. Maar ook 40 procent van de Franse en 38 procent van de Britse kinderen wordt geboren buiten het huwelijk. In traditioneel ingesteld Nederland ligt dat percentage op 22 procent, en dat is 4 procent onder het Europese gemiddelde. Europa is een mooie exportmarkt voor het Endemol-programma Welkom op je huwelijk, waar de vrouw in het wit gekleed de verwekker van haar kinderen verrast met een huwelijksaanzoek. Alsnog trouwen voor het gezin, vooral moeders willen dat.