Topzwaar `Oorlogje' van Provily

Maar liefst drie kwartier duurt de proloog, dan is er een pauze en daarna volgt nog twee uur theater. ,,Ze zeiden nog tegen Olivier dat hij het zo niet moest aanpakken,'' verzucht een van de medewerkers, ,,maar hij wilde het per se op zíjn manier.'' Olivier Provily is de regisseur van Oorlogje, zijn afstudeervoorstelling van de Amsterdamse Toneelschool.

Eigenzinnigheid kan hem niet worden ontzegd en datzelfde geldt voor de Regiedagen. Vroeger stonden de voorstellingen van de Amsterdamse regie opleiding op het Internationale Theaterschool Festival (ITs), maar de studenten vonden het ITs te massaal worden. Vorig jaar weken ze uit naar Fin de Saison van Discordia. Dit jaar hebben ze hun eigen festival georganiseerd in het Rozentheater, onder de vleugels van de Theatercompagnie.

Kijken naar voorstellingen die nog niet door ervaring zijn gladgestreken, heeft een speciale charme. Oorlogje is daar een goed voorbeeld van. Het is een knap bedacht, goed gespeeld stuk dat hevig lijdt aan een gebrekkige verhaallijn en een teveel aan lengte. Plaats van handeling is een verlopen nachtclub waar bezoekers en barkeeper elkaar de hersens inslaan. Levende poppen die stripteasedansjes doen en een dame die achter een scherm ligt te badderen geven het geheel een wat futuristisch sfeertje. Een slovende poetsvrouw uit een Oostblokland draagt bij aan de politieke lading. Het lijkt alsof Provily naast de tekst van Rainald Goetz ook al zijn eigen gedachten in de voorstelling wilde proppen. Dat maakt het eindproduct topzwaar, maar vol gewaagde vondsten. Een spannende aanzet voor later werk.

Heel anders van sfeer, en aanmerkelijk korter, is Mijn Kippenhersentjes van regisseur Marcus Azzini. Ko van den Bosch schreef speciaal voor Azzini een solotekst en Jasper Boeke voert hem uit. We zien een theatermaker, een `multitalent', die aan het einde van zijn loopbaan is beland. Vol wroeging en pijn in zijn rug kijkt hij terug op zijn theaterleven. De verhalen die hij vertelt zijn vol verwijzingen naar het leven van Azzini zelf. Over diens Braziliaanse afkomst, over het samenwerken met andere theatermakers en ongetwijfeld nog meer inside-grappen die alleen bij Azzini en intimi hout snijden. Dit soort theater past in een zaal gevuld met vrienden en familie. Azzini koos voor een sobere omgeving. Een tafel en een bed, een opgezette hond en een koffieapparaat spelen de hoofdrol. Verrassend is het gastoptreden van de salsa dansende Cas Kemna en Peter Klerk. Nadeel van een monoloog is wel dat de vaardigheid van Jasper Boeke het vinden van de regisseursstempel bemoeilijkt.

Later in de maand is nog De Alchemist van Lotte van den Berg te zien. De kindervoorstelling, gebaseerd op het boek van Paul Coelho, ging al eerder met succes in Vlaanderen in première. ,,Met De Alchemist maakt Lotte van den Berg naam nog voor ze afgestudeerd is,'' schreef De Gazet van Antwerpen.

Voorstelling: 1. Oorlogje van Olivier Provily 2. Mijn Kippenhersentjes van Marcus Azzini. Gezien op de Regiedagen, 18/6 en 20/6, Rozentheater, Amsterdam. Regiedagen t/m 29/6. Inl. (020) 520 5320 of www.regiedagen.nl.