Tienerleed

Ongewoon, confronterend, vernieuwend. Dat was de conclusie van de jury die de Canadese dramaserie Straight Up in 1996 de Banffprijs voor de beste jeugdserie toekende. De IKON zendt de komende weken de serie opnieuw uit, als opmaat voor de vervolgserie Drop the Beat die later dit jaar zal worden uitgezonden.

Straight Up vertelt het verhaal van een groep jongeren uit een niet nader genoemde Noord-Amerikaanse stad. Ieder aflevering wordt er ingezoemd op de specifieke problemen van een hen. Zoals gewoonlijk gaat het over het bekende tienerleed: problemen met ouders en vrienden, vriendjes, vriendinnetjes, angst voor de toekomst, eerste liefdes en pesten.

Het bijzondere van Straight Up is dat alle verhalen vanuit het perspectief van de jongeren zelf worden gefilmd. Iedere aflevering begint als een gefilmde herinnering en loopt af zonder moralistisch einde of volwassen conclusie. De camera registreert vooral een fragment uit het leven van de tiener. Op een homevideo-achtige wijze wordt de manier gefilmd waarop de tiener zijn of haar omgeving ziet: de mensen die je uitlachen als je iets doms zegt, de toeschouwers die als in een boze droom niets doen terwijl je op de grond ligt.

Realistisch is ook dat de hoofdrolspelers anders dan in de meeste Amerikaanse tienerdrama's (Party of Five, Dawson's Creek, Felicity) niet gezegend zijn met een puistjesvrij gezicht en modellenfiguur. Regisseur Jerry Ciccoritti, onder meer bekend van series als Due South en La Femme Nikita, en scenarioschrijfsters Janis Lundman en Adrienne Mitchell zochten hoofdrolspelers die qua uiterlijk zo dicht mogelijk bij de kijkers stonden. Lundman en Mitchell baseerden bovendien de scenario's van Straight Up ook op echte ervaringen en herinneringen van de jongeren die zij spraken voor de documentaire Talk 16.

De Canadezen hebben een traditie hoog te houden op het gebied van realistische jeugddrama's. In de jaren tachtig kwamen ze met de serie Degrassi Junior High, over de tienerproblemen van opgroeiende scholieren, waarin thema's als zwangerschap, homoseksualiteit en verliefdheid uitgebreid aan de orde kwamen, zonder er een oordeel over uit te spreken.

Straight Up, IKON, maandag, Ned.2, 16.37-17.05u.