Rusland om witwassen gehekeld

Rusland kan rekenen op strafmaatregelen als het niet harder optreedt tegen witwaspraktijken. Dat hebben de belangrijkste industrielanden gisteren gezegd tijdens een bijeenkomst in Parijs.

Naast Rusland zijn de Filippijnen en Nauru, een eiland in de Stille Zuidzee, gewaarschuwd door de Financial Action Task Force (FATF), een organisatie die in 1996 door de G-7 (de rijkste industrielanden) is opgericht ter bestrijding van criminele financiële activiteiten.

Hongarije, Egypte, Guatemala, Indonesië, Birma en Nigeria zijn op de zwarte lijst gezet van landen die niet aan de normen voldoen, zo heeft de FATF gisteren tijdens een plenaire vergadering besloten. De Bahama's, de Kaaiman-eilanden, Liechtenstein en Panama zijn van de lijst afgehaald. Op de zwarte lijst staan in totaal zeventien landen. Volgens door FATF genoemde cijfers van het Internationaal Monetair Fonds werd in 1996 voor tussen de 590 en 1.500 miljard dollar aan crimineel geld witgewassen.

Op Nauru zijn vierhonderd banken gevestigd die zouden worden gebruikt door Russische criminelen om zwart geld naar het legale geldcircuit te loodsen. In de Filippijnen geldt een vergaand bankgeheim, cliënten hoeven zich niet te identificeren. Welke strafmaatregelen precies worden overwogen, heeft het FATF niet bekend gemaakt, maar transacties uit de verdachte landen zouden kunnen worden opgehouden door ze aan nauwgezet onderzoek te onderwerpen.

Onze correspondent in de Verenigde Staten voegt hieraan toe: het Amerikaanse ministerie van Financiën reageerde gisteren positief op het rapport van de FATF. In een verklaring werden de ,,dramatische successen'' geprezen van het in gebreke stellen van landen die weigeren mee te werken aan het tegengaan van witwaspraktijken. Ondanks de vriendschappelijke toonzetting van de Amerikaans-Russische topontmoeting van een week geleden, aarzelt de regering in Washington niet om in internationaal verband juridische stappen te nemen tegen Rusland als Moskou voor eind september geen ingrijpende maatregelen heeft genomen tegen het witwassen.

De Amerikaanse minister van Financiën toonde zich opgetogen over de resultaten van het FATF-werk: ,,De bereikte verbeteringen [in een aantal landen] demonstreren de effectiviteit van internationale samenwerking bij het bestrijden van witwaspraktijken. Ik ben optimistisch over de verdere vooruitgang die het FATF-proces kan boeken''.