Rostropowitsj groet zijn vriend

In aanwezigheid van koningin Beatrix en prinses Christina vond gisteravond in het Amsterdamse Concertgebouw het achtste concert plaats in het festival `Slava!' rond de Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropowitsj, een persoonlijke vriend van koningin Beatrix. Rostropowitsj speelde kamermuziek van Arensky, Sjostakowitsj en Brahms, samen met de violisten Maxim Vengerov, Vesko Eschkenazy en Joeri Basjmet, de cellist Godfried Hoogeveen en pianist Gianluca Cascioli.

Rostropowitsj scheen geen dominante positie tussen zijn medemusici te ambiëren, maar eerder dienstbaar te willen zijn aan het geheel en zijn jongere collega's te presenteren. Zelfs in Arensky's Tweede strijkkwartet met twee celli speelde hij de tweede partij. Brahms' Pianokwartet op. 25 bracht een fraaie opbouw van licht-zwevende beschouwelijkheid naar robuuste drift. Absoluut hoogtepunt was een luid toegejuichte weergaloos spannende en verbeten vertolking van Sjostakowitsj' Tweede pianotrio, begonnen met etherische flageoletpassages van Rostropowitsj en Vengerov. Na afloop klapte Rostropowitsj voor de partituur van zijn vriend Sjostakowitsj.

Donderdagavond was Rostropowitsj twee keer de solist bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van dirigent Seiji Ozawa, een programma dat vanavond wordt herhaald en morgen wordt uitgezonden op Radio 4. In het Celloconcert van Dvorák liepen de opvattingen tussen slavische cellist en de Japanse dirigent nogal uiteen. Ozawa liet het Concertgebouworkest vaak nogal nogal luid en soms erg pompeus spelen, terwijl de begeleiding van het intense, lyrische en bezonken spel van Rostropowitsj met zijn oplichtende melancholie wat gedempter, sfeervoller, weemoediger en geraffineerder had mogen klinken.

In Strauss' Don Quixote, in feite een mega-toegift, was er meer stilistische eenheid. Het orkest speelde effectrijk en Rostropowitsj als gepassioneerd vertolker van de wisselvalligheden van de legendarische Spaanse ridder was pure luxe.

Festival: Slava!. Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Seiji Ozawa. Gehoord: 21/6 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 23/6. Radio 4: 24/6 14 uur (opname 23/6). Kamermuziek met o.a. Rostropowitsj. Gehoord: 22/6 Concertgebouw Amsterdam.