Roots geplaagd door harde bassen

Een dik uur `bouwen' aan het geluid en dan los gaan met een belabberde zwabberbalans? Dat kan, zo bleek gisteren in de Melkweg, waar het Schotse Shooglenity door kennelijk stokdove technici tot een uniek trio werd gereduceerd. Naast de viool van de als Vader Abraham uitgedoste leider waren er slechts twee instrumenten hoorbaar: de BASdrum en de BASgitaar. Jammer van de drie andere meneren in deze band, die met hun snaarinstrumenten alleen maar goed voor de foto waren. `Hypnofolkadelic'? Ammehoela!

Een andere BASgitarist zonder naam had eerder op de avond het concert van zangeres Natacha Atlas al met volharding naar god geholpen. Al moet daarbij worden aangetekend dat ook de rest van haar band niet opgewassen was tegen zijn taak: met twee synthesizers het geluid te suggereren van de grote Arabische strijkorkesten. Dat Atlas geen tweede Fairuz of derde Oem Kaltoem is en dat misschien ook helemaal niet wil zijn, bleek uit haar vrije interpretatie van `I Put A Spell On You', het lijflied van de legendarische Screamin' Jay Hawkins. Een beetje buikdansen deed ze ook maar, maar voor wie wel eens een Marokkaanse bruiloft in Oss of Tiel heeft meegemaakt, was dat absoluut geen openbaring.

Ook bij de Skatalites uit Jamaica stond de bas van Lloyd Brevitt prominent voorop, maar dat is begrijpelijk omdat dit orkest naast deze oudgediende niet veel oude gezichten meer telt. Er werden tritsen solo's gespeeld, op trompet, trombone, saxofoons en gitaar, en dat was maar goed ook want als de zangeres het voortouw nam, bijvoorbeeld met Bob Marley's klassieker `Nice Time', begon je hevig naar een boek te verlangen.

The Original Turtle Shell Band uit Belize die zijn naam dankt aan een stuk slagwerk dat bestaat uit vijf schildpad-behuizingen, maakte absoluut geen grootse muziek. Het trommelwerk was niet echt bijzonder en de zang zelfs amateuristisch. Dat hun in nederwiet-wolken gehulde concert desondanks een hoop publiek trok kon slecht te danken zijn aan één ding: rustig zo'n band zonder een elektrische dreunbas.

Concert: Amsterdam Roots Festival met o.a. Natacha Atlas en de Skatalites. Gehoord: 21/6 Melkweg.