`Onvoldoende les in Holocaust'

Het Nederlandse beleid inzake het onderricht over de Holocaust is onvoldoende. Dit zegt het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) in het jaarverslag over 2000. Het NIK is de overkoepelende organisatie van de (orthodox) Joodse Gemeenten in Nederland.

In feite kent Nederland geen Holocausteducatie, maar ligt in het onderwijs de nadruk op de bezetting van Nederland. Daardoor verliest de Holocaust wel de aandacht, aldus het NIK-bestuur. Die aandacht is juist nodig in Nederland, waar relatief veel joden zijn weggevoerd. De jeugd leert wel wat de bezetting is, maar weet niet wat joden zijn en welke geschiedenis zij meedragen.

Dit blijkt volgens het NIK-bestuur uit de antisemitische spreekkoren in voetbalstadions, uit solidariteit van allochtone jongeren met de Palestijnse opstand of uit het belagen van joden door genoemde jongeren. Ook het optreden van voorzitter Menebhi van de Stedelijke Marokkaanse Raad bij de Kristallnachtherdenking vorig jaar past volgens het NIK-bestuur in dit rijtje. Tegen de afspraken in beschuldigde hij Israël ervan de rechten van de Palestijnen te schenden.

Het NIK-bestuur noemt het onverteerbaar de houding van de Israëlische autoriteiten ten opzichte van de Palestijnen te vergelijken met de Holocaust. Dat geluid manifesteerde zich in het najaar van 2000 sterk in de Arabische samenleving, zowel in Nederland als in het buitenland. ,,De Nederlandse samenleving zou ervan doordrongen moeten zijn dat een dergelijke vergelijking abject is.''