NAVO: aanval Macedonië `gekte'

Het Macedonische leger heeft gisteren de dorpen Aracinovo en Nikuštak onder vuur genomen en daarmee een einde gemaakt aan een elf dagen durend bestand. De secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson, noemde de aanvallen ,,complete waanzin''. ,,Er is geen militaire oplossing voor deze crisis en overreacties vergroten op dit moment de toch al ernstige verdeeldheid'', zei Robertson in een opvallend scherpe reactie. Hij riep op tot een einde aan de ,,gekte''.

Macedonische regeringstroepen trokken gisteren op naar het dorp Aracinovo, even buiten de hoofdstad Skopje. Ze namen het dorp, dat eerder door de rebellen was ingenomen, onder vuur met mortieren en granaten, onder meer vanuit gevechtshelikopters. Een woordvoerder van de regering verklaarde gisteravond ,,een deel van het dorp te hebben ingenomen''.

Bij de beschietingen zijn volgens een commandant van de rebellen drie burgers gedood en achttien mensen gewond geraakt. Ook zouden vier soldaten van het regeringsleger gewond zijn. Volgens ooggetuigen hing een dikke wolk rook boven het dorp en stonden de velden in brand.

De aanvallen maken de kans op heropening van de vredesbesprekingen klein. Een dag eerder waren de besprekingen tussen Macedonische en Albanese politieke partijen vastgelopen. President Boris Trajkovski beschuldigt de Albanezen er van nieuwe, onredelijke eisen op tafel te leggen. De leider van de Democratische Partij van Albanezen (PDSh), Arben Xhaferi, heeft dit ontkend.

NAVO-chef Robertson riep gisteren ,,de politieke leiders dringend op om serieus te worden over het bereiken van een politieke oplossing''. De NAVO besloot woensdag tot de voorbereiding van een vredesmacht, die in geval van een politiek akkoord kan worden ingezet bij de ontwapening van de Albanese rebellen.

De Albanezen eisen hoger onderwijs in het Albanees en een betere vertegenwoordiging in overheidsinstellingen. Ze eisen ook in de grondwet gelijk te worden gesteld aan de Slavische Macedoniërs. President Trajkovski heeft voorgesteld iedere verwijzing naar etniciteit of religie uit de grondwet te schrappen.