Muiderberg op Tenerife

De eerste ronden van het Europees kampioenschap voor landen, dat op dit moment op Tenerife wordt gespeeld, liet meteen al een aantal levendige handen zien. Het Nederlands open team oogstte er wisselend succes op. In de openingswedstrijd tegen het bepaald niet hoog ingeschatte Slovenië boekte Nederland een even bescheiden als teleurstellende 16-14 overwinning. Tegen de zwakke broeders moet je een constante stroom van tussen de twintig en vijfentwintig winstpunten scoren wil je aan het eind van de rit bij de eerste vijf staan (goed voor kwalificatie voor het WK). De winst op de Slovenen zou veel hoger zijn uitgepakt als zich niet een ramp had voltrokken op het laatste spel uit die wedstrijd. Het was zelfs zo erg dat bij het vergelijken van de scores Jan Jansma het resultaat op het bewuste spel in eerste instantie niet bekend durfde te maken:

Aan heel wat tafels verliep het bieden 1♦ - 4♠ - pas - pas - doublet door west, waarop werd rondgepast. Meestal kwam oost met ♡V uit, waarna de verdediging geen steken mag laten vallen. Bij Italië-Schotland nam Olympisch kampioen Guido Ferraro over met ♡H en switchte correct naar ♦2 (kleurpreferentie voor klaveren). Oost, Dano de Falco troefde, bereikte zijn partner met ♣A en kreeg nog een aftroever, waarna de kaarten voor eentje down in het board werden teruggestopt.

Tegen Slovenië hield de Nederlandse west, Jan Jansma, het na 1♦ - 4♠ - pas - pas open met 4SA in plaats van doublet. Louk Verhees, die een lage kleurenspel bij zijn partner verwachtte, bood 5♣. Zuid doubleerde en nu had west een probleem. Hoeveel klavers had oost? Jansma wilde zijn partner laten meedenken en hoopte met redoublet dat doel te bereiken. Met iets als heer-zesde klaveren mocht oost passen. Met een slechte klaverenholding zou oost moeten weglopen naar 5♦ of 5♡. De boodschap kwam niet over, want Verhees paste op 5♣ geredoubleerd. Het contract was onspeelbaar en ging vier down: min 1600. Doodzonde, temeer daar op de andere tafel Paulissen-Kirchhoff 4♠ met een overslag mochten maken.

Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws kwam uit de tweede wedstrijd tegen het sterke Noorwegen, door velen getipt als medaillekandidaat. Op het allereerste spel scoorde Nederland een dubbele mancheswing dankzij de oer-Hollandse Muiderbergse Twee opening:

Vanwege het informatiedoublet in west had oost zich meer voorgesteld van de hand van zijn partner. Gert-Jan Paulissen gaf drie slagen af, maar maakte zijn contract. Nederland plus 590.

1) Muiderberg: 5-10 pt, vijfkaart harten, vierkaart of langer in een lage kleur

Vincent Ramondts goed getimede 5♡ had de zuidspeler, Tor Helness, in verlegenheid gebracht. De Noor wist niets beter te bieden dan doublet en daar bleef het bij. Zelfs met ruitenstart kan 5♡ niet down: de leider wint het aas en speelt klaveren richting heer. Hierna is er voldoende verbinding om eerst wat schoppens in dummy te vertroeven en daarna de ruitens te ontwikkelen. Nederland plus 650 en een winst van 15 imps. Misschien had noord moeten weglopen naar 5♠. Dat contract gaat eentje down, maar ook dan had de Nederlandse formatie dikke winst genoteerd. De Noren verloren met 14-16.