Moordenaars Jamie Bulger komen vrij

De Britse regering heeft gisteren bekendgemaakt dat de jeugdige moordenaars van het tweejarige Britse jongetje James Bulger zullen worden vrijgelaten en een nieuwe identiteit krijgen.

De daders, John Venables en Robert Thompson, waren in 1993 tien jaar oud toen zij de peuter ombrachten, een moordzaak die destijds internationale beroering wekte. Volgens minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, vormen de twee gevangenen geen gevaar meer voor hun omgeving. Zij werden destijds veroordeeld voor de ontvoering, mishandeling en moord op James Bulger, die in goed vertrouwen hand in hand met de twee jongens was meegelopen vanuit een winkelcentrum in Bootle, vlakbij Liverpool. De peuter stond op dat moment buiten een slagerij te wachten op zijn moeder. De spijbelende daders sloegen het kind een paar kilometer verderop onder meer met stenen en liet hem op de spoorrails achter, waarna een trein het slachtoffer overreed.

Venables en Thompson zullen een nieuwe identiteit krijgen als ze worden vrijgelaten op geheim gehouden plaatsen. Een rechter heeft de media verboden deze lokaties te onthullen. ,,Er is geen enkel publiek belang gediend met het achtervolgen van de daders nu de vrijlatingscommissie heeft besloten dat het niet langer voor de bescherming van de burgers noodzakelijk is dat ze worden vastgehouden'', zei minister Blunkett.

De aankondiging van hun vrijlating leidde gisteren tot een woedende reactie van de ouders van Jamie Bulger. Zijn moeder, Denise Fergus, zei dat ze ,,de regering en de vrijlatingscommissie weerzinwekkend vond''. ,,De moordenaars komen er vanaf met een luxueus leven, hebben huizen gekregen, een bankrekening en 24-uurs bescherming gekregen'', zei zij. ,,Thompson and Venables mogen denken dat ze er gemakkelijk vanaf zijn gekomen en zich kunnen verstoppen. Maar ik weet beter. Ik weet dat waar ze ook naar toe gaan, er zal iemand op hen wachten.''

Volgens mediaberichten kost het geven van een nieuwe ideniteit aan de jongens enkele honderdduizenden dollars. Ze krijgen een strikte beperkingen opgelegd. Zij mogen onder meer geen contact met elkaar of met de familie van hun slachtoffer opnemen, en zullen voortdurend onder controle staan van ambtenaren van justitie.

De beslissing om hen vrij te laten komt minder dan twee maanden voor een waarschijnlijke overplaatsing naar een gevangenis voor volwassenen. Een rechter had gewaarschuwd dat deze overplaatsing hun rehabilitatie zou bemoeilijken. Wanneer de twee jongens, inmiddels achttien jaar oud, precies vrijkomen, is niet duidelijk.