Misdaadvloed

Publieke opwinding over misdaad gaat niet samen met eb en vloed van de misdaadcijfers. Terwijl hoofdcommissarissen zich in zwarte koppentaal uitspreken over jeugdcriminaliteit en geweld onder jongeren, blijkt die volgens het laatste Politiemonitor-onderzoek onder 90.000 Nederlanders juist weer wat gedaald. Er zijn ook iets minder mensen dan in 1999 die zich onveilig voelen, 5 procent vaak, 28 procent soms. Marokkaanse straatrellen zijn alweer jaren geleden. Waarom wordt jeugdcriminaliteit dan plotseling een favoriet onderwerp? Er is weinig concurrerend nieuws. Het wordt rustiger tegen de zomer. Vorig jaar niet, want toen ontplofte rond deze tijd de stad Enschede. Sommige vooraanstaande burgers zijn slachtoffer, commissarissen wensen meer personeel of Kamerleden willen burgers zomaar laten fouilleren zonder aanleiding. De politieke correctheid is veranderd. Wat mensen vorig jaar alleen durfden te denken over Marokkaanse jongens, durven ze nu te zeggen en te schrijven. En nu moet het eens en voor altijd afgelopen zijn. Maar het loopt nooit af met misdaad en het keert eeuwig terug, nu eens in cijfers, dan weer in het nieuws.