Meer controles in voorbereiding op Winterspelen

Sportkoepel NOC*NSF gaat in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Salt Lake City (2002) naar schatting honderd extra dopingcontroles, zogeheten `targetcontroles', uitvoeren. De testen vallen buiten het tot nu toe gehanteerde systeem van dopingtesten.

,,Na overleg met de controle-instanties zijn we er achter gekomen dat het normale systeem te voorspelbaar voor de sporters werd'', verklaarde Marcel Sturkenboom, lid van het Team de Mission, gisteren in Sankt Moritz. Naast de ongeveer 150 gangbare, al dan niet aangekondigde testen, komt het aantal controles in de voorbereiding op `Salt Lake' op 250.

Met de targetcontroles hoopt de sportkoepel de mazen in het net te dichten, aldus Sturkenboom. Als in de eerste helft van het jaar bijvoorbeeld een groot deel van het totale aantal testen is uitgevoerd, wordt het voor een sporter eenvoudiger in te schatten wanneer er in de tweede helft van het jaar nog wordt gecontroleerd.

In het gezamenlijke trainingskamp van de wintersporters in St. Moritz kregen de atleten afgelopen week advies over voedingssupplementen. Een medewerker van het Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo) hield sporters, coaches en artsen voor zichzelf de vraag te stellen of het gebruik wel nodig is.

NOC*NSF wil meer voorlichting geven om de onduidelijkheid rond de dopingregelgeving te verminderen. Ook heeft de sportkoepel het NeCeDo verzocht te onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is te werken met keurmerken voor voedingssupplementen.

In Duitsland heeft dopingonderzoeker dr. Wilhelm Schänzer aangetoond dat gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan leiden tot een positieve dopingtest op het verboden spierversterkende middel nandrolon. Zijn studie zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de recente hausse aan nandrolon-zaken in de sport, waaronder die van voetballers Frank de Boer en Edgar Davids.

Het onderzoek van Schänzer, verbonden aan het biochemisch instituut bij de Duitse sportuniversiteit in Keulen en hoofd van het plaatselijke dopinglab, toont een relatie aan tussen ingrediënten van enkele populaire supplementen en nandrolon.

Eerder toonde hij al aan dat meerdere door hem onderzochte supplementen verboden middelen bevatten (18 van de 153). Bij het nieuwe onderzoek onder een groep vrijwilligers is bewezen dat het gebruik van slechts één capsule van sommige supplementen inderdaad een `positieve plas' tot gevolg heeft.