Marianne Vaatstra 1

Dat de Leeuwardense persofficier mr. O. Brouwer in de zaak van de vermoorde Marianne Vaatstra manipulatief met de waarheid kan omgaan, is bekend, maar hij maakt het erg bont in het artikel `Publiek eiste hoofd Irakees' (NRC Handelsblad, 21 juni). Daarin reageert Brouwer op een documentaire van Omroep Fryslân, waarin wordt gesteld dat de Iraakse asielzoeker Ali Hussein H. louter werd aangehouden onder druk van de publieke opinie. Brouwer zegt: ,,In de Telegraaf en in het programma Peter R. de Vries werden foto's van hem getoond. Als we hem niet hadden aangehouden, hadden we anderhalf jaar moeten horen waarom we hem hadden laten lopen.''

De feiten zijn heel anders. Mijn programma heeft aandacht besteed aan de Irakees nadat het openbaar ministerie in Leeuwarden wereldwijd om zijn opsporing en aanhouding had verzocht. De foto van H. is pas in mijn programma getoond lange tijd nadat het openbaar ministerie de foto zelf had gepubliceerd. De bewering dat H. mede onder druk van mijn programma is aangehouden, slaat dus nergens op. Mr. Brouwer dicht mij een invloed toe die ik niet heb.