Leger krachtbron

Tom de la Hunty wil het Nederlandse bobsleeën meer `body' geven door een samenwerkingsverband met het leger aan te gaan. De voormalige sportinstructeur van de Britse luchtmacht, tegenwoordig in dienst als bondscoach van de bobsleeërs in Nederland, beschouwt het legerpersoneel als een potentiële doelgroep om de in Nederland nog door weinig atleten beoefende sport van een bredere basis te voorzien.

De la Hunty zei dat gisteren in Sankt Moritz, waar sportkoepel NOC*NSF deze week een trainingskamp voor alle olympische wintersporters heeft belegd. In landen als Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Zwitserland is het al jaren gebruikelijk dat leger en politie de atleten voor de bobs leveren. De la Hunty werkte jarenlang in Groot-Brittannië met bobbers die afkomstig waren van de Royal Air Force. In juli gaat hij met een vertegenwoordiging van het Nederlandse leger praten of daar geen potentiële kandidaten zitten.

,,In het leger zitten mensen die wel van een uitdaging houden'', weet De la Hunty. ,,Verder zijn ze fysiek optimaal getraind en hebben ze de mogelijkheid zich ook intensief met een sport bezig te houden. Kijk naar judoka Mark Huizinga. Zijn gouden olympische medaille in Sydney heeft voor een enorme positieve uitstraling richting de luchtmacht gezorgd. Voor het leger zitten er dus ook voordelen aan zich aan de bobsport te verbinden'', vindt De la Hunty, die drie jaar geleden bij de Olympische Winterspelen in Nagano brons won met de Britse bob.

De la Hunty nam vorig najaar het roer over van de in onmin geraakte Gerd Grimme, een icoon uit het roemruchte DDR-verleden die na drie jaar zijn werkzaamheden beëindigde. ,,De la Hunty heeft alle partijen weer op één lijn gekregen'', zo roemde stuurman Arend Glas de verdiensten van de oud-bobsleeër uit Engeland drie maanden geleden in een vraaggesprek met deze krant. Het team-Glas (twee- en viermansbob) is één van de drie ploegen die De la Hunty onder zijn hoede heeft.