Hof Turkije verbiedt grote politieke partij

Het Turkse Constitutionele Hof heeft de grootste oppositiepartij van het land, de moslim-fundamentalistische Partij van de Deugd, gisteren verboden.

Volgens het Hof vormt de partij een ,,brandhaard voor anti-seculiere activiteiten'' en is zij als zodanig in strijd met de Turkse wet. Vijf vooraanstaande leden van de partij hebben een politiek verbod opgelegd gekregen. Onder hen bevindt zich Merwe Kavacki, die grote opschudding veroorzaakte na de verkiezingen in 1999 door met een hoofddoek om in het parlement te verschijnen. Volgens de principes van Atatürk, de vader van de Turkse Republiek, is de hoofddoek in overheidsgebouwen taboe.

De afgelopen weken heeft de Europese Unie kandidaat-lid Turkije steeds gemaand de Partij van de Deugd niet te verbieden, omdat zo'n verbod niet past binnen de principes van de democratische rechtsstaat. Nu het Hof de partij toch buiten de wet heeft gezet, lopen de betrekkingen tussen Turkije en de EU een nieuwe deuk op.

Van de vijf leden die door het politieke verbod zijn getroffen, zitten er twee in het parlement. Zij zijn door de uitspraak van het Hof gedwongen hun zetel op te geven. Wat de andere parlementariërs van de partij (die over 102 zetels beschikt) na dit verbod gaan doen, is vooralsnog onduidelijk. Juridisch gezien hebben zij het recht om als partijlozen in het parlement te blijven zitten. Zij zouden ook een nieuwe partij kunnen oprichten of zich kunnen aansluiten bij andere politieke groeperingen.

Het is niet de eerste keer dat de hoogste Turkse rechters een partij die zich geïnspireerd weet door de islam, verbieden. In 1998 al trof de Welvaartspartij, die werd geleid door de nestor van het Turkse moslim-fundamentalisme, Necmettin Erbakan, een vergelijkbaar lot. Na het verbod van de Welvaartspartij ging de aanhang daarvan en masse over naar de Partij van de Deugd. Politieke waarnemers verwachten nu dat de door de islam geïnspireerde beweging zich op zal gaan splitsen in een behoudende vleugel – die Erbakan nog steeds als grote leider ziet – en een modern kamp, onder leiding van Abdullah Gül en Tayip Erdogan, de voormalige burgemeester van Istanbul. Op het eerste – en naar nu blijkt, laatste – congres van de Partij van de Deugd in Ankara vorig jaar kwam het al tot een zwaar conflict tussen `oud' en `nieuw'.