Harde toon Kok in zaak Marokko

Nederland zal niet over zich heen laten lopen in het bijstandsconflict met Marokko. Dat verklaarde premier Kok gisteren na afloop van de ministerraad.

De Marokkaanse regering weigert Nederlandse controleurs al enige tijd toegang te geven tot informatie over onroerend goed van bijstandsontvangers. Kok hoopt dat diplomatie een oplossing kan brengen.

De situatie in Marokko roept volgens Kok veel vragen op in de samenleving: ,,Als we vinden dat Amsterdam strenger moet worden met uitkeringen, dan zeggen mensen `waarom dan niet in Marokko?' Die mensen hebben gelijk. We zijn in Nederland streng en dat moeten we over de grens ook zijn. Overigens niet alleen in Marokko.''

Uit eerder onderzoek is gebleken dat sommige Marokkanen in Nederland een bijstandsuitkering ontvangen terwijl ze in Marokko onroerend goed bezitten met een waarde van meer dan twintigduizend gulden. De bijstandswet staat zo'n groot vermogen niet toe.

In oktober vorig jaar begonnen Nederlandse functionarissen in Marokkaanse kadasters met onderzoek naar onroerend goed. In maart werd hen plotseling de toegang ontzegd. Volgens de Marokkaanse ambassadeur in Nederland tastte het onderzoek de Marokkaanse soevereiniteit aan. Begin mei kwam een groep Nederlandse ambtenaren tot een overeenkomst over controle met de Marokkaanse overheid, en leek het conflict opgelost. Maar Marokko legt de overeenkomst volgens het ministerie van Sociale Zaken inmiddels heel anders uit dan Nederland. Kok noemde het ,,pijnlijk'' dat door Marokko ,,niet wordt gedaan wat is afgesproken''.

Volgens Kok is het opzeggen van verdrag met Marokko over de sociale zekerheid nog niet aan de orde. Daarvan zouden Marokkanen die Nederland hebben gewoond en weer zijn teruggekeerd, de dupe worden. Bijvoorbeeld kinderbijslag, WAO of WW wordt dan niet meer uitgekeerd.

Komende week bespreken de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken), Vermeend (Sociale Zaken) en Van Boxtel (Integratie) een plan van aanpak. ,,We kijken dan wat mogelijk is om dichter bij een uitkomst te komen'', verklaarde Kok. ,,Het gaat er om dat we de Nederlandse wet kunnen toepassen en dat de afgesloten verdragen worden nageleefd.''