Harde kritiek uit Kamer na afgang OM in beurszaak

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat er snel een grondige evaluatie met conclusies komt over de werkwijze van het openbaar ministerie in de beursfraudezaak. Dat zegt woordvoerder H. Voûte naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak van gisteren, waarin justitie niet ontvankelijk werd verklaard in de zaak tegen het voormalige commissionairshuis Leemhuis en Van Loon, de belangrijkste Clickfondszaak tot nu toe.

In het vonnis werd het OM ,,een patroon van onzorgvuldig optreden'' verweten waardoor niet alleen verdachten, maar ook ,,de strafrechtspleging in het algemeen schade hebben geleden.'' Voûte noemt het,,buitengewoon ernstig'' dat het OM ,,in al die jaren het bewijs niet rechtsgeldig rond heeft weten te krijgen. Daarmee heeft het de eigen incomptentie aangetoond'', aldus Voûte. Volgens haar toont het rechterlijk oordeel aan dat justitie financiële expertise vanuit het bankwezen en de advocatuur moet binnenhalen.

Haar collega F. Giskes (D66) vindt het vonnis ,,een afgang voor het OM.'' Zij noemt het ,,een heel slecht signaal naar de financiële wereld toe. Daar denken ze nu: justitie bakt er toch niets van.'' De PvdA wil niets zeggen zolang de zaak nog onder de rechter is. Een OM-woordvoerder zei desgevraagd dat het nog ,,zeker enkele weken'' zal duren voordat bekend wordt of het OM een appèl bij het hof doorzet: ,,Wij moeten niet alleen intern, maar ook met de diverse opsporingsinstanties en de advocaat-generaal overleggen.''

De advocaten van de voormalige directie van effectenhuis Leemhuis en Van Loon bereiden een civiele schadeclaim voor. Die kan, volgens V. Koppe en J. Pen ,,in de tientallen miljoenen'' lopen. Daarbij gaat het om inkomstenderving, maar ook om de verloren waarde van het effectenhuis.

HOOFDARTIKEL: pagina 7

CLICKFONDS: pagina 17

DOSSIER: www.nrc.nl