Dip in techsector excuus voor Stork

Stork maakt onderdelen voor chipmachines, die ASML in elkaar zet. Beide maakten een slechte week door, en niet alleen op de beurs.

Stork en ASM Lithography zijn beide machinebouwers, zegt de analist. ,,Maar daar houdt de overeenkomst dan ook wel op.''

Helemaal gelijk heeft analist M. Langeveld van zakenbank Metzler niet. Machinebouwer Stork en producent van chipmachines brachten namelijk deze week allebei de beurs in beroering met tegenvallende prognoses. ASM Lithography lijdt onder de teruglopende vraag in de chipindustrie naar zijn machines. Stork lijdt als gevolg daarvan weer direct onder de verminderde behoefte van ASML aan onderdelen voor die machines, die Stork maakt. En daarom, zo maakte Stork gisterochtend bekend, zullen de halfjaarresultaten van het concern 20 procent lager uitvallen dan in dezelfde periode van vorig jaar. De nettowinst komt uit op niet meer dan 54 miljoen gulden.

De reactie van beleggers op het nieuws? Het aandeel Stork daalde gisteren met ruim 13 procent. Ter vergelijking: beursgraadmeter AEX won 0,9 procent. ASML krabbelde na verlies op donderdag gisteren weer met 6,5 procent op.

Analist N. de Zwart van zakenbank Theodoor Gilissen was ,,niet verbaasd'' over de koersdaling van 13 procent van Stork. ,,Zo'n overdreven reactie was te verwachten, dat zie je vaker. Maandagochtend veert de koers vast weer wat op.''

Wat De Zwart wél verbaasde, was het gewicht dat Stork toekende aan de tegenvallende orders in de chipbranche. ,,Ik wist niet dat deze machineonderdelen voor zo'n groot deel van de omzet van Stork zorgden.'' Stork wil overigens pas in augustus aantallen of exacte bedrijfsresultaten noemen.

Naast de teruglopende vraag naar chipmachines noemt de machinefabrikant overigens ook de groter dan verwachte aanloopkosten in de vliegtuigdivisie. Daarbij zou het bedrijfsonderdeel Galvano, dat sjablonen voor machines die tekens op mobiele telefoons kunnen drukken. De vraag naar mobieltjes loopt sterk terug.

Daarmee is het rekensommetje compleet: de oude economie is afhankelijk geworden van nieuwe high tech-bedrijven. Stork zegt nu opeens gevoelig te zijn voor de korte termijncycli van de moderne technologiemarkt. Dat is opvallend voor een concern dat zich nog niet zo lang geleden afficheerde als machinefabrikant uit de oude economie. Vraag en aanbod beïnvloeden elkaar volgens Stork nu direct door de banden met de moderne technologiesector.

Wanneer de markt voor de productie van chips of mobiele telefonie-onderdelen even moet hoesten, zegt de meer ouderwetse machineproducent Stork verkouden te worden.