DE WEEK

DE TRAM IN ROTTERDAM

adverteert er mee. Met Malaysian Airline System. Zou de inwoner van deze stad, als die tenminste door de graffiti heen kan lezen en niet over junkfoodresten, lege blikjes en flesjes een uitglijer maakt, dat op een idee moeten brengen? Ha, dit jaar maar eens naar Kuala Lumpur? Schone stad.

KLM besloot deze week met de Maleisische luchtvaartmaatschappij de samenwerking tot een volledige alliantie uit te breiden. Maleisië? Waar dr. Mahathir Mohamad regeert? Zou KLM een gedragscode voor verlichte despoten hebben? Met British Airways flirt KLM opnieuw, zij het met een belaste offerte. Of de Britten zo goed willen zijn de samenwerking met American Airlines op te zeggen, anders doet KLM het met Air France.

HEIJMANS, DURFAL

uit de provincie, deed een bod op de ruim drie keer zo grote Hollandsche Beton Groep. Het wil HBG's baggerpoot afstoten aan Boskalis, dat al drie jaar achter HBG aanzit. HBG, dat van de avances van Boskalis niet gediend is, had om Boskalis te ontlopen op zijn beurt juist Ballast Nedam het hof gemaakt, dat graag wil. Wordt vervolgd.

Het feuilleton: KPN zou willen fuseren met Belgacom (in grootte eenderde van KPN) – al staan cultuurverschillen in de weg. Minister Jorritsma van Economische Zaken – de staat is grootaandeelhouder – gelooft niet dat het door schulden gekwelde telecombedrijf zelfstandig kan blijven voortbestaan. Met Ajax sloot KPN al wel een deal. Over mediarechten op de website van de voetbalclub. Intussen vrezen de vakbonden voor méér ontslagen. Eerder besloot KPN achtduizend banen te schrappen.

DE WERKLOOSHEID IN

Nederland is verder gedaald, tot het laagste niveau in bijna dertig jaar. Nog maar 134.000 mensen zijn officieel werkloos. Volgens het CBS heeft de groeivertraging dit jaar op de daling van de werkloosheid nog geen invloed gehad.

En vertragen doet de groei. In de eurozone is voor de tweede achtereenvolgende maand de industriële productie gekrompen. In Duitsland, dat een derde van de eurozone uitmaakt, rekenen economen voor het hele jaar op nog maar 1,3 procent economische groei. Nederland zou volgens de Nederlandsche Bank nog met 2,5 procent groeien.

DE INFLATIE IN

de eurozone neemt intussen verontrustend snel toe. Van april op mei met een half punt: van 2,9 naar 3,4 procent. Nederland ligt met 5,4 procent ongeslagen aan kop.

Het traditionele Voorjaarsoverleg tussen de sociale partners en het kabinet leverde behalve een onderzoek niets op. Het tweede al dat het kabinet onderneemt naar de buitensporige salarissstijgingen onder topmanagers. Volgens premier Kok hebben die ,,alleen invloed op de sociale psychologie''. Van de topmanagers?

In Frankrijk zijn de werkgevers kwaad uit de organisatie gestapt waarin ze al vijftig jaar met de werknemers de sociale zekerheid besturen. Ze beschuldigen de Franse regering ervan de 35-urige werkweek met een greep in de sociale kassen te bekostigen.

BESCHULDIGINGEN UITTE

ook de Franse oud-minister Dumas van Buitenlandse Zaken, onlangs veroordeeld tot een half jaar cel wegens de smeergeldaffaire rond staatsoliemaatschappij Elf. De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Vedrine, zou van de gewraakte transacties geweten hebben. Net als de huidige minister van Sociale Zaken. Mitterrand ook. Maar die is dood.

NEDERLAND HEEFT MET

zijn affaire, rondom het Clickfonds, een nieuw schandaal erbij: een incompetent OM. De Amsterdamse rechtbank verklaarde justitie wegens grove onzorgvuldigheid niet ontvankelijk.

Om aan de vooravond van de euro overvallen, straatroof, witwasserij, vervalsingen in Nederland tegen te gaan zet de politie vierduizend agenten extra in. De agenten blijven in hun eigen wijk surveilleren, maar ,,gaan met andere ogen kijken''. Met grote ogen misschien?

HET SCHOONMAKEN VAN

de Rotterdamse haven kost 860 miljoen gulden. Rotterdam wil daarvoor de bedrijven in het havengebied laten opdraaien. Als de haven wordt uitgebreid zal het bedrag de één miljard overschrijden. Hoeveel zou het kosten om de stad zelf schoon te maken? Het zal toch intussen niet veel meer schelen.