Bridgers laten lelijke steken vallen bij EK

Het Nederlands open team is bij de 45ste Europese kampioenschappen bridge op Tenerife in het nauw gedreven. Op ongeveer eenderde van het toernooi is de ploeg terug te vinden op de dertiende plaats. Een plaats bij de eerste vijf – vereist voor kwalificatie voor de WK in oktober in Bali – lijkt verder weg dan ooit.

Zware en onverwachte nederlagen tegen zwakke landen als Letland (10-20) en Turkije (5-25) lagen daaraan ten grondslag. Het is lang geleden dat Nederland bij een internationaal kampioenschap een plaats bezette onder het gemiddelde. Op Tenerife moesten een paar keer op dit niveau ongebruikelijke scores van zestienhonderd worden ingeleverd, tot ongenoegen van coach Berry Westra.

Zijn humeur trok bij toen de resultaten tegen Schotland (20-10) en vooral Spanje (21-9) en Zweden (17-13) binnenkwamen: goede overwinningen die mogelijk betere tijden inluiden.

Van de vrouwen wordt veel verwacht. De regerend wereldkampioen is gestart als favoriet voor een medailleplaats. Tot nu toe echter loopt het helemaal niet vlekkeloos voor de formatie van captain Ed Franken. Vooralsnog is het knokken voor een plaats bij de eerste vijf.

De wedstrijd tegen Israël werd uitgezonden op het grote tv-scherm. De bridgewereld keek met verbazing toe hoe Marijke van der Pas en Bep Vriend, in normale doen een van de sterkste vrouwenparen ter wereld, steken liet vallen. Superster Bep Vriend leek niet in goede doen. Over het allereerste spel deed ze meer dan tien minuten, terwijl de slagen achter elkaar voor het oprapen lagen. Vriend speelt op karakter. Zelf zal ze nooit als excuus aanvoeren dat ze twee zware heupopraties achter de rug heeft. In de discussies en analyses achteraf is ze even fel als vroeger, alleen zet ze nu haar argumenten kracht bij door vervaarlijk met haar stokken te zwaaien.