Bijstand

De meeste boeren in de Brenne houden charolais, alleen Frits en Vera houden salers, wat je niet moet uitspreken als het Engelse sailors, maar als het Franse salaires.

De salers is een sobere, geharde koe, oorspronkelijk gefokt in het Massif Central. Zeker in vergelijking met charolais maakt ze een ranke indruk. Ze beweegt zich soepel. Ze heeft een kastanjebruine vacht en lange horens. Rustig karakter. Als ze je ontwijkt is het uit trots, niet uit schuwheid.

Op dit bedrijf werpen de koeien hun jongen gewoon in het open veld. Het kalf blijft geur- en roerloos achter. De moeder zal het op gezette tijden gaan zogen en na een dag of wat pas introduceren bij de kudde. Net als in de natuur.

Frits is een plantenman, hij houdt vooral koeien omdat ze een mooie vegetatie opleveren. Maar ook aan zijn goedheid zijn grenzen. 't Zijn toch vleeskoeien. Voor sommige kalfjes ligt een toekomst als zoogkoe in het verschiet, maar de meeste (en dan natuurlijk vooral de stiertjes) gaan op 3-jarige leeftijd voor de bijl. Frits laat ze voor eigen rekening slachten en verkoopt het vlees vanaf de boerderij.

,,Soms'', begreep ik, ,,komt er een wagentje en dan gaat er een naar het abattoir.''

,,Twee'', zei Frits, ,,altijd twee.''

,,Twee?'' vroeg ik.

,,Dat is een beetje humaner'', zei Frits. ,,Het is voor dat dier al erg genoeg dat je hem uit zijn vertrouwde omgeving haalt. Maar het zou nog erger zijn als hij alleen moest zijn.''

,,En die andere dan?'' vroeg ik.

,,Die krijg je levend terug'', zei Frits, ,,die gaat alleen maar mee voor het gezelschap.''

,,Wat een vreemd systeem'', zei ik.

,,Iedereen hier doet het zo'', zei Frits.

,,Eén koe voor de dood'', zei ik, ,,en één voor de geestelijke bijstand, als een priester bij een executie. En gaat dat altijd goed? Krijg je nooit de verkeerde koe levend terug?''

Frits keek me verwonderd aan. Nee, deze mogelijkheid was nooit bij hem opgekomen. Toen begon hij te lachen. Natuurlijk, een wreed grapje. Maar wreedheid en humor kunnen heel goed samengaan. Ik vraag me weleens af of er zonder wreedheid wel humor zou zijn op deze wereld.