Belgisch wereldrecht

Wie had dat verwacht, België mensenrechtenland. Terwijl in Den Haag de eerste steen voor het internationale strafhof nog niet eens is gelegd, worden in Brussel al internationale strafprocedures gevoerd op grond van de Mensenrechtenwet. In België kan iedereen een aanklacht indienen tegen genocide waar die ook is gepleegd. Een jury veroordeelde deze maand vier Rwandese Hutu's wegens massamoord. Ook het Belgische parlement heeft de smaak te pakken. Een onderzoekscommissie speurt naar de Belgische rol in de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba in 1960. Een verrassende openheid over het koloniale verleden. En deze week een aanklacht van Palestijnen tegen de Israëlische premier Sharon wegens betrokkenheid bij massaslachtingen door christelijke milities in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila. Bij zulke voortvarendheid krijgt de Belgische regering spijt van de Mensenrechtenwet, omdat die de diplomatieke vrijheid beperkt. Daarmee is ze ver verwijderd van de Nederlandse regering die deze week na veel gewetensonderzoek antitankraketten kocht na overleg met de regering-Sharon. Ze zijn goedkoper dan de Amerikaanse.