Baas voor het blok: verdeel en heers

Je bedrijf in de kranten opgedeeld zien worden, als buit verdeeld tussen twee belagers, waarvan eentje ook nog zegt dat je een geschikte vent bent. Het moet een deprimerende ervaring zijn voor bestuursvoorzitter Reigersman van bouwer en baggeraar HBG.

Bijna vier jaar geleden begon HBG met baggeraar Boskalis te praten. Wel fusie, geen fusie, maar intussen werden de concurrenten in de bouw steeds sterker en HBG steeds zwakker. Een alliantie met de veel kleinere baggerdivisie van Ballast Nedam moet HBG uit handen van Boskalis houden. Maar nu mengt ook bouwbedrijf Heijmans, een kleinere concurrent, zich in de strijd met een vijandig bod op HBG. Boskalis de bagger, Heijmans de bouw.

Ballast Nedam was voor HBG geen veilige haven. De alliantie heeft juist desperate nieuwe bieders aangetrokken. Dinsdag praten de beleggers van HBG over de bundeling met Ballast Nedam op een informatieve vergadering.

Afgaande op de beurskoersen is het pleit beslecht. De koers van HBG loopt naar het bod van Heijmans, de Heijmans-aandelen blijven, ondanks de uitgifte van nieuwe effecten, goed liggen.

De beleggers willen wel, maar wat doet Heijmans om de andere belanghebbenden, raad van bestuur en werknemers van HBG, over de streep te trekken? Het is duidelijk dat zij liever zelfstandig willen blijven. Bedrijfstrots was een van de argumenten van Reigersman tegen Boskalis' bod op HBG's baggerdochter.

Heeft Heijmans zijn huiswerk wel gemaakt? Aan de adviseurs kan het niet liggen. In de raad van commissarissen zitten gestaalde kaders van het poldermodel, zoals voormalig VNO-NCW-voorzitter Blankert en hoogleraar Douben (raad van toezicht Rabobank). Nieuwkomer Pennings (ex-Océ) kan inzicht geven in hoe het voelt om overrompeld te worden. Hij was president-commissaris van kantoorinrichter Ahrend die bijna een half jaar geleden het hoofd boog voor een vijandig, maar aantrekkelijk bod.

Heijmans heeft nog niets verteld over de toekomstige organisatie. Onenigheid over het organisatiemodel, centralisatie of decentrale werkmaatschappijen, was vorig jaar een splijtzwam tussen HBG en Boskalis.

Heijmans repte evenmin van de toekomst van de HBG-bestuurders. Toch het eerste hoofdstuk in het fusie- en overnamehandboek. Inmiddels heeft bestuursvoorzitter Janssen van Heijmans die omissie omgezet in een verkapte uitnodiging aan Reigersman om zijn opvolger te worden. Wie de baas wint, wint de strijd.