Ambtenaar moet huwen

Als trouwambtenaar N. Eringa-Boomgaardt binnen twee weken niet schriftelijk verklaart dat zij bereid is `homohuwelijken' te sluiten, wordt haar contract niet verlengd. Hiertoe heeft het Leeuwarder college besloten. Eringa heeft gewetensbezwaren tegen het sluiten van huwelijken tussen twee personen van hetzelfde geslacht. Het contract met Eringa was overigens al verlopen op 1 januari 2000. Het college ging er steeds vanuit dat haar contract doorliep tot 2003. ,,Een slordigheidje in het personeelsbestand'', gaf verantwoordelijk wethouder B. Bilker (CDA) gisteravond toe. Eringa is daarom herbenoemd vanaf 1 januari 2000 tot 1 september dit jaar. Tot die laatste datum is zij ,,gereserveerd'' door aanstaande echtparen die haar uitkozen als trouwambtenaar. Mocht er in de tussentijd een homopaar komen dat aangeeft door haar getrouwd te willen worden, dan krijgt dat te horen dat het ,,verstandiger'' is een ander te kiezen, aldus Bilker.

Burgemeester L. van Maaren-van Balen verklaarde dat gemeenten autonoom zijn om hun beleid te bepalen. Ze mogen het advies van de toenmalige staatssecretaris Cohen, die in de Kamer zei dat in de praktijk voor ,,weigerambtenaren'' altijd een praktische oplossing moet worden gezocht, naast zich neer leggen. ,,De wet is volstrekt duidelijk en moet uitgevoerd worden.'' Eringa wilde gisteravond geen commentaar geven. ,,Ik moet eerst alles voor mezelf op een rijtje zetten.''

België wordt na Nederland het tweede land ter wereld waar homo's mogen trouwen. Het paars-groene kabinet-Verhofstadt heeft gisteren een voorstel hiertoe goedgekeurd. Dat moet nog door het parlement worden behandeld. Gehuwde homo's mogen volgens het voorstel geen kinderen adopteren.