Winst Stork valt opnieuw fors tegen

Technisch conglomeraat Stork gaat fors minder winst maken dan het bedrijf eerder verwachtte. Het bedrijf heeft onder andere last van tegenvallende orders van ASML, een maker van chipmachines.

De halfjaarresultaten zullen met een geschatte nettowinst van 54 miljoen gulden 20 procent lager uitvallen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toen vielen de resultaten ook al tegen. Het Naardense bedrijf gaat minder tijdelijke krachten inhuren om tegenvallende resultaten het hoofd te bieden. ,,We zijn door onze eigen cijfers verrast en raken er zeker niet van in een juichstemming'', lichtte bestuursvoorzitter A. Veenman vanochtend telefonisch toe.

De afgelopen jaren vonden er meerdere reorganisaties plaats bij verschillende bedrijfsonderdelen van Stork. De huidige reorganisatie, waarbij volgens Stork geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden, wordt bij de Aerospace- en textieldivisies doorgevoerd. Stork wil pas in augustus aantallen of exacte bedrijfsresultaten noemen.

Volgens Stork vallen de resultaten bij meerdere bedrijfsonderdelen tegen. De aanloopkosten in het Aerospace-onderdeel zijn toegenomen als gevolg van deelname aan vliegtuig- en defensieprogramma's. ,,We zijn als een gek bezig onze portfolio van opdrachtgevers op te bouwen. De schaduwzijde daarvan is dat de aanloopkosten fors oplopen'', zegt een woordvoerder van Stork. Het machinebedrijf kreeg enkele weken geleden opdracht de rompen van de nieuwe Airbus-toestellen te fabriceren. Veenman: ,,De technologie die voor deze industrie noodzakelijk is, vroeg meer inspanning van ons dan we in eerste instantie verwachtten.''

Ook de resultaten machinedivisie vallen tegen, door de teruglopende vraag van de grootste klant ASM Lithography. Stork levert mechanische en technische onderdelen voor chipmachines. ,,De verminderde vraag van ASML naar machines hakt er bij Stork direct in.'' ASML heeft op zijn beurt te maken met tegenvallende ontwikkelingen in de halfgeleiderindustrie.

Het bedrijfsonderdeel Galvano, dat sjablonen voor drukmachines maakt, lijdt onder de teruglopende vraag naar mobiele telefoons. Galvano maakt onderdelen van de toestellen.

Het bedrijfsonderdeel dat machines voor de verwerking van kippen maakt, boekt wel goede resultaten. Volgens Stork heeft, naast de wereldwijde jaarlijks toenemende groei van kipconsumptie van 3 à 5 procent, ,,de varkenscrisis een positief effect op de vraag naar kip''.

Stork wilde vorig jaar fuseren met installatiebedrijf Internatio-Müller bedrijf. Die fusie mislukte. Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld op het nieuws. De koers van het aandeel Stork daalde met meer dan 10 procent.