Wappen bij Italiaanse examens

Tijdens de eindexamens in Italië blijken honderden scholieren informatie uit te wisselen via mobiele telefoons en internet. In principe moet iedereen die examen doet zijn zaktelefoon inleveren, maar de controle blijkt op grote schaal te worden ontdoken. Er bestaan netwerken van familieleden, vrienden en behulpzame leraren die antwoorden, vertalingen en oplossingen van problemen op internet zetten. Die worden tijdens het examen doorgespeeld aan de scholieren. Sommigen hebben hun zaktelefoon weten te verbergen, anderen hebben er een verstopt in het toilet. Vooral wap-telefoons zijn veel gebruikt, omdat die veel informatie ineens kunnen doorspelen.

Vier minuten na het begin van de vertaling Grieks stond er al een Franse vertaling op internet. Heel snel volgde daarop de Italiaanse versie. Daarvan heeft bijvoorbeeld Mario uit Rome kunnen profiteren. Op zijn school waren er wat problemen en begon het examen een uur later. Die tijd heeft hij met zijn telefoon doorgebracht op de wc: via sms-jes kreeg hij de moeilijkste stukken uit de Griekse vertaling toegespeeld.

Een webmaster van de website waarop informatie over examens wordt uitgewisseld (www.studenti.it), vertelde dat gistermorgen zeker 200 scholieren informatie op de site hebben geraadpleegd terwijl ze bezig waren met hun examen. In totaal waren er zo'n 2.000 bezoekers, vrijwel zeker helpers van scholieren.

Niet overal was moderne elektronica nodig. Op een website vertelde ene Ermes dat zijn leraar had geholpen met het examen, omdat hij pas halverwege het jaar was begonnen en vond dat zijn leerlingen te weinig tijd hadden gehad om de stof te leren.