VS beschuldigen Iran van aanslag

De Amerikaanse justitie heeft gisteren ,,elementen van de Iraanse regering'' ervan beschuldigd achter de aanslag op een Amerikaanse militaire installatie in de Saoedische stad Dhahran in 1996 te zitten. Bij de aanslag op een militair wooncomplex vielen 19 doden en 372 gewonden. In verband met de aanslag werden veertien mensen in staat van beschuldiging gesteld, dertien Saoediërs en een Libanees. FBI-directeur Louis Freeh zei op een persconferentie dat zij ,,niet allemaal in hechtenis zijn'', maar niet hoeveel wèl.

Er zijn vooralsnog geen Iraniërs in staat van beschuldiging gesteld. Volgens minister van Justitie John Ashcroft is er nog onvoldoende hard bewijs voor tenlasteleggingen. De Iraanse regering heeft alle betrokkenheid ontkend. Volgens haar is het doel van dergelijke beschuldigingen slechts de verbeterde Iraans-Saoedische relaties te ondermijnen.

Volgens de tenlasteleggingen dateren de plannen voor de aanslag uit 1993 en was het doel de Amerikanen uit Saoedi-Arabië te verjagen. De VS hebben al vele jaren een aanzienlijke militaire aanwezigheid in het land, tot woede van lokale extremisten die haar herhaaldelijk onder vuur hebben genomen. De aangeklaagden zijn leden van de Saoedische Hezbollah (Partij van God), een groep die is opgericht door vertegenwoordigers van de door de wahabitische meerderheid in Saoedi-Arabië onderdrukte shi'itische minderheid.