Topzwemmen in hoofdstad

Het succesvolle PSV-model, vorig jaar in Sydney goed voor vijf gouden medailles, krijgt navolging. Telecombedrijf Ben Nederland BV heeft zich bereid verklaard om tot en met de Olympische Spelen in Athene (2004) op te treden als geldschieter van de semi-professionele zwemploeg van de stichting Topzwemmen Amsterdam, die zich met ingang van 1 september in het vernieuwde Sloterparkbad zal vestigen.

Andere partners zijn de gemeente Amsterdam (badhuur), Topsport Amsterdam, de Nederlandse zwembond, sportkoepel NOC*NSF en een aantal kleinere sponsors die hun steun hebben toegezegd. Tesamen zijn de sponsors goed voor een werkbudget van 250.000 gulden per jaar, dat naar verwachting zal oplopen tot vier ton. Mark Faber, nu nog actief bij DWK uit Barneveld, is één van de kandidaten voor de vacature van hoofdcoach.

Topzwemmen Amsterdam, een club-onafhankelijk initiatief van oud-topzwemmer Cees Vervoorn, -coach Hans Elzerman en marketingspecialist Michiel Bloem, beoogt jeugdig talent klaar te stomen voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Daarnaast hopen de drie het potentieel in de regio-Amsterdam verder te verkennen door onder meer het geven van clinics en het uitwisselen van kennis en talent.

Vervoorn reageerde vanmorgen zeer verheugd. ,,We kunnen nu aan de slag, op een manier zoals ons al die tijd ook voor ogen heeft gestaan'', zei de oud-trainer van De Dolfijn, die de afgelopen maanden veel steun kreeg vanuit Eindhoven, waar in december van het vorig jaar Nederlands eerste commerciële zwemploeg werd opgericht.

Om de kennis te vergroten heeft de stichting een samenwerkingsverband gesloten met de Spaanse topclub Sabadell van de Nederlandse trainer Paulus Wildeboer. Die werkte in het verleden samen met onder anderen marathonzwemster Edith van Dijk en vierde successen met olympisch kampioen Martin Lopez-Zubero. Met enige regelmaat zullen beide zwemploegen bij elkaar op bezoek gaan.

In het Amsterdamse project is plaats voor ,,minimaal vier, maar wellicht acht zwemmers'', aldus initiatiefnemer Bloem. Zeker van een plaats is in ieder geval Chantal Groot. De 18-jarige vlinderslagspecialiste uit Amsterdam is nu nog lid van AZ&PC uit Amersfoort. Andere kandidaten zijn leden uit de selectie die volgende maand deelneemt aan de Europese jeugdkampioenschappen op Malta, zoals Thijs van Valkengoed en Robin van Aggele.