Televisie overleeft problemen UPC

Legt Erwin Krol net uit dat de zon misschien toch nog gaat schijnen, wordt opeens het beeld zwart. Met uw televisie is niets mis, maar wel met UPC, het bedrijf dat de kabeltelevisie in bijna 40 procent van de Nederlandse huiskamers brengt.

De speculaties over de toekomst van UPC laaien de laatste tijd weer op en geruchten over een mogelijk faillissement zoemden rond op de Amsterdamse beurs. De waarde van het aandeel UPC werd in de afgelopen twee weken gehalveerd. Maar volgens UPC is een `beeld-op-zwart'-scenario ,,niet aan de orde''.

Maar ook al zou UPC niet overleven, het kijkplezier zal dat waarschijnlijk wel. ,,De knop zal nooit omgaan'', zeggen kabeldeskundigen Bas Eenhoorn van adviesbureau Cap Gemini Ernst & Young en onafhankelijk adviseur Peter Jelgersma. Hun stelligheid is goed nieuws voor de kijkers want de overheid heeft geen noodscenario's liggen om de burgers aan de buis gekluisterd te houden. ,,Er zijn geen speciale afspraken gemaakt'', zegt een woordvoerdster van de gemeente Amsterdam, een UPC kabel-gebied. Ze voegt eraan toe dat de gemeente in principe niets kan doen, mochten alle geruchten en speculaties over een mogelijk faillissement werkelijkheid worden.

Maar volgens kabeldeskundige Eenhoorn hoeven gemeentes niet als reddende engel op te treden. ,,De kabel is als de kip met het gouden ei'', zegt Eenhoorn. ,,Er zijn, zonder enige twijfel, genoeg partijen die graag de exploitatie van UPC zouden willen overnemen. Nederland is zeer dicht bekabeld en daardoor een interessante markt.''

Eenhoorn voegt eraan toe dat de kabel een goed distributiekanaal is voor allerlei diensten. Als het slechte scenario voor UPC uitkomt, zou uw nieuwe kabelexploitant wel eens een buitenlander kunnen zijn, zegt Eenhoorn, die verwijst naar de overname van Casema door Fransen.