Stop de persen

Nederlanders zijn zuinig, maar nu de winstwaarschuwingen de beleggers om de oren vliegen, moeten de topmanagers echt schrapen. Nee, zij gaan niet vrijwillig terug in salaris, of zien eigener beweging af van hun winstbonus. Althans nog niet, want dit zijn bijzondere tijden, die nederigheid afdwingen.Vanochtend kwam industrieel concern Stork met een winstalarm, eerder deze week kopieerapparatenbouwer Océ. Op de beurs smelten de koersen van KPN, kabelbedrijf UPC en glasvezelexploitanten Versatel en KPNQwest, zonder winstwaarschuwingen, want zij maken alle vier verlies. Oekazes met voor de hand liggende besparingen worden verstuurd. Niet langer eerste klas vliegen, abonnementen schrappen en geen koekjes meer bij de koffie/thee.

Wie echt een dramatisch gebaar wil maken zet zijn zakenbankier aan de dijk. Waarom zoveel geld uitgeven aan snel gesneden pakken, als de bestuursvoorzitter ook zelf de fusiebesprekingen kan doen? Vanuit zijn eigen leunstoel.

Gratis tip: stap naar de krant en vertel uw verhaal. Gerenommeerde toppers gingen u voor. Van der Wielen van Numico zette zijn bedrijf te koop en onthulde de namen van zijn drie favoriete fusiepartners. Van Rossum van Fortis was nog wat onwennig: geen namen, wel fusieplannen. Van Wijk van KLM vlamde afgelopen week als vanouds: eerst British Airways, dan eventueel Air France.

Smits van KPN zal toch niet nodeloos geld uitgeven aan zakenbanken en fusiemakelaars om uit de penarie te komen?

    • Menno Tamminga