Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het bezoek van kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta aan de Rijksministerraad, in het kader van de inburgering van Máxima. Ook een reportage over jonge Marokkanen in de wijk Kanaleneiland in Utrecht. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag krijgen kleuters intensieve pianolessen. Samen met de Universiteit van Nijmegen onderzoekt het conservatorium hoe bij kinderen die nog niet kunnen lezen de muzikale ontwikkeling verloopt. Verder aandacht voor topsalarissen in het Nederlandse bedrijfsleven. Ned.1, 20.31-21.03u.

Nova. Over de Iraakse asielzoeker die in 1999 door het Leeuwarder openbaar ministerie werd opgepakt op verdenking van de moord op Marinanne Vaatstra. Een gesprek met ex-burgemeester IJsselmuiden van Volendam over het rapport van de commissie-Alders. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Het blauwe oog. Eerste deel van een serie over criminaliteit en de werkwijze van de politie gaat in op jeugdcriminaliteit. We zien hoe minderjarigen zich schuldig maken aan winkeldiefstal en autodiefstal. Ook een studio-gesprek met het Tweede-Kamerlid van de PvdA mevrouw Khadija Arib die jeugdzorg in haar portefeuille heeft. Ned.1, 22.15-22.45u.

Eerste druk met Midas. In deze laatste aflevering breng Midas Dekkers een bezoek aam de etholoog Desmond Morris in het Engelse Oxford. Morris' grootste succes was De naakte aap (1967), een dierkundige beschrijving van het gedrag van de mens. Ned.3, 20.58-21.30u.

MUZIEK

Beat route. In deze laatste aflevering ontmoet Jools Holland in Boedapest de saxofonist Michael Dresch en de pianist Zoltan Kockis, die een stuk van de Hongaarse componist Bela Bartók uitvoert. In een danshuis komt hij de Hongaarse volksmuziek tegen. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILMS

. Beyond Rangoon (John Boorman, 1995, VS). Regisseur van o.a. Deliverance en Point Blank betoont zich een behendig en tactvol verteller in politiek bewogen avontuur over Amerikaanse, in rouwverwerkingsproces verwikkelde toeriste (Patricia Arquette) die steeds meer geïnvolveerd raakt bij politieke crisis in het Birma van 1988. RTL5, 20.00-21.50u., met reclame.

. Clockwise (Christopher Morahan, 1985, Engeland). Licht tegenvallende komedie met John Cleese als een schoolhoofd dat zijn aangeboren onhandigheid verbergt achter punctualiteit. Wanneer hij de trein naar een vergadering mist volgt een escalatie van tegenslagen. Zie Film-vooraf gisteren. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Remo Williams: The Adventure Begins / Remo: Unarmed and Dangerous (Guy Hamilton, 1985, VS). Commercieel mislukte poging om nieuwe filmheld, een proletarische variant van James Bond, te creëren. New-Yorkse politieman met Koreaanse goeroe dient onder een nieuwe identiteit de strijd met corruptie aan te binden. Met Fred Ward, Joel Grey. SBS6, 20.30-22.40u.

The Last of the Mohicans (Michael Mann, 1992, VS). Zoveelste verfilming van James Fenimore Coopers roman, over een pionier die door Indianen werd opgevoed. Daniel-Day Lewis speelt hoofdrol in film die avontuur en natuurschoon paart aan een absoluut gebrek aan introspectie. Yorin, 22.00-24.00u., met reclame.

Smokey and the Bandit 2 (Hal needham, 1980, VS). Ongeïnspireerd vervolg op succesfilm, waarin smokkelaar Burt Reynolds en bevriende truckers andermaal vele achtervolgende politiewagens te slim af zijn. Met Sally Field. SBS6, 23.10-0.50u., met reclame.

. Dr. Strangelove or: How I Learned To Stop Worrying and Love the Bomb (Stanley Kubrick, 1964, Engeland). Baanbrekende zwarte komedie, die nog steeds hout snijdt als parodie op de paradoxen van de atoombewapening. Oorlogszuchtige Amerikaanse generaal George C. Scott gooit een vernietigingsbom op Rusland. Niemand kan de Derde Wereldoorlog meer tegenhouden, zeker president Peter Sellers (in driedubbelrol) niet. Net5, 23.15-0.55u., met reclame.

. The Buddy Factor / Swimming with Sharks (George Huang, 1994, VS). Dubbelhartigheid van alle karakters is onverwachte troef van zwarte, Faustiaanse satire op Hollywood. Assistent Frank Whaley van speelfilmproducent Kevin Spacey wordt behandeld als voetveeg, boksbal, pooier en koffiejuffrouw tegelijk. Gaat op zeker moment mis. Obligate moraal: wie met haaien mee wil zwemmen, moet zelf haai zijn. Canvas, 23.15-0.50u.

. Cyclo / Xich lo (Tran Anh Hung, 1995, Vietnam/Frankrijk). Operateske geweldfilm van een in Frankrijk wonende Vietnamees. In visionaire scènes wordt de morele neergang van een jonge riksjabestuurder uit Ho-Tsjiminstad blootgelegd. Ondanks de weelderige aandacht voor de grenzen van de menselijke slechtheid is de met een Gouden Leeuw bekroonde film een teder en humaan document. Ned.3, 23.40-1.45u.

. The Run of the Country (Peter Yates, 1995, Ierland/VS). Solide, intiem familiedrama naar gelijknamige roman van Shane Connaughton. Albert Finney excelleert als weduwnaar annex politieman in Iers dorp. Na de dood van moeder keert zoon Matt Keeslar hem de rug toe. VRT, 23.45-1.25u.

. Zabriskie Point (Michelangelo Antonioni, 1969, VS). Scenario is zwakkere schakel in Antonioni's even metaforische als pessimistische visie op het materialistische Amerika van eind jaren zestig. Van moord beschuldigde student vlucht de woestijn in. Met Mark Frechette, Daria Halprin. BBC2, 2.00-3.45u.

Dumb Dicks / Detective School Dropouts (Filippo Ottoni, 1986, VS/Italië). Komedie met Lorin Dreyfuss en David Landsberg als onhandige privé-detectives. Morgen, SBS6, 11.55-13.30u.

En nagesynchroniseerd:

Butterfield 8 (Daniel Mann, 1960, VS). ARD, 0.25-2.10u.; Sarraounia (Med Hondo, 1986, Burkina Faso/Frankrijk). ZDF, 1.10-3.05u.