Prodi: EU-uitbreiding kan ook zonder `Nice'

Uitbreiding van de Europese Unie is ook mogelijk wanneer het Verdrag van Nice niet door alle EU-lidstaten wordt geratificeerd. Dit heeft voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie gisteren gezegd in de Irish Times.

Prodi is in Ierland in het kader van de hulp die de EU heeft toegezegd aan de Ierse premier Bertie Ahern. Maar zijn uitlatingen waren koren op de molen van de Ierse tegenstanders van het verdrag.

De Ierse regering zoekt een oplossing voor de impasse die is ontstaan nadat de Ieren het Verdrag van Nice twee weken geleden per referendum verwierpen. De Europese regeringsleiders bereikten vorig jaar december een akkoord over het verdrag. Zij zeiden dat dit noodzakelijk was om de EU geschikt te maken voor uitbreiding. De EU heeft herhaaldelijk verklaard dat verdragen over toetreding van lidstaten pas kunnen worden gesloten nadat alle vijftien lidstaten het verdrag uiterlijk eind 2002 hebben geratificeerd.

Ierland heeft nog niet besloten of het een tweede referendum houdt over het Verdrag van Nice. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is Prodi's uitspraak niet gedaan als voorbereiding op een mogelijke definitieve Ierse afwijzing van het Verdrag van Nice. De Europese regeringsleiders besloten het afgelopen weekeinde in het Zweedse Gotenburg dat de uitbreiding van de EU ,,onomkeerbaar'' is. Ze zeiden tevens dat het proces van ratificatie van `Nice' gewoon doorgaat.

De woordvoerder van de Europese Commissie zei dat Prodi in het vraaggesprek duidelijk had willen maken dat het ,,juridisch technisch'' altijd mogelijk is een oplossing voor een probleem te vinden. Maar hij zei dat het Verdrag van Nice ,,een politieke voorwaarde voor de uitbreiding is''. Dit onderscheid maakte Prodi in het interview niet. Volgens de Commissie-woordvoeder is Prodi onverkort van mening dat het Verdrag van Nice moet worden geratificeerd. Als één EU-lidstaat afhaakt, is het hele verdrag van de baan.

    • Ben van der Velden