Plexiglas in praalgraf van Oranje

Het poreuze marmer van het praalgraf van Willem van Oranje uit 1622 in de Nieuwe Kerk in Delft is tijdens restauratiewerkzaamheden voor een groot deel volgeperst met onverwijderbaar plexiglas. ,,Als we het niet hadden gedaan, waren de komende jaren gaten in het gesteente gevallen'', zegt kunsthistoricus Frits Scholten.

De methode om kunststof in verzwakte stenen delen van kunstwerken te persen is omstreden. ,,In feite wordt zo'n stuk steen een blok plastic'', zegt dr. Eddy de Witte, Vlaams restauratie-expert. Volgens hem moet een ingreep op een kunstwerk altijd terug te draaien zijn.

De restauratiecommissie van het door Hendrick de Keyser gemaakte monument koos voor kunststofimpregnatie op advies van de Amsterdamse kunsthistoricus Ernst van de Wetering. Van de Wetering adviseerde om het publiek niets over de `plastificatie' te vertellen, omdat dat de illusie van authenticiteit zou aantasten.

ORANJEGRAF CS pagina 21

    • Paul Steenhuis