Oostenrijk controleert grensverkeer

Oostenrijk gaat volgende week het personenverkeer met Duitsland en Italië weer controleren om te voorkomen dat gewelddadige actievoerders tegen globalisering het land binnenkomen.

De Oostenrijkse autoriteiten hebben hiertoe besloten met het oog op de internationale conferentie `Weltwirtschaftsforum Osteuropa', die van 1 tot en met 3 juli in Salzburg wordt gehouden. Directe aanleiding voor het besluit vormen de rellen die radicale actievoerders vorig weekeinde veroorzaakten tijdens de Europese top in het Zweedse Gotenburg. Daar werd voor naar schatting meer dan 35 miljoen gulden schade aangericht en moesten verschillende regeringsdelegaties om veiligheidsredenen halsoverkop in andere hotels worden ondergebracht.

Formeel schort Oostenrijk het zogenoemde verdrag van Schengen vanaf maandag ruim een week op. Dit verdrag regelt de afschaffing van de grenscontroles op personen tussen een groot aantal West-Europese landen. Oostenrijk heeft de autoriteiten in Duitsland en Italië van de tijdelijke hervatting van de grenscontroles op de hoogte gesteld.

Italië heeft al laten weten dat het zeer geïnteresseerd is in de Oostenrijkse ervaringen omdat het bij de G-8-top (van zeven grote rijke landen plus Rusland) van 20 tot en met 22 juli in Genua ongeregeldheden vreest. Genua verwacht 200.000 demonstranten tegen onder meer milieuvervuiling, armoede en globalisering. Italië wil rond de top de luchthaven van Genua voor alle privé- en commerciële vluchten sluiten en de haven en de toegangswegen naar de stad hermetisch afsluiten om een ordelijk verloop van de bijeenkomst van de acht staatshoofden en regeringsleiders te garanderen.

In Rome riep Renato Ruggiero, de vorige week aangetreden minister van Buitenlandse Zaken, de actiegroepen op tot samenwerking. ,,Als we onze krachten bundelen in plaats van tegen elkaar te vechten, dan kunnen we werkelijk de wereld veranderen'', aldus Ruggiero. Hij wees op het succes van niet-gouvernementale organisaties die onderwerpen als armoede, aids en duurzame ontwikkeling op de internationale politieke agenda hebben gebracht.

In Salzburg komen politici uit Oostenrijk en Midden- en Oost-Europese landen bijeen om te praten over de economische ontwikkelingen in de regio en over de Europese integratie. Europees Commissaris Günter Verheugen (Uitbreiding) hoort tot de genodigden.