Onveilige seks na overwinning Oranje

Een overwinning van het Nederlands voetbalelftal inspireert tot onveilige seks. Tot deze conclusie komt de Stichting Farmaceutische Kerngetallen na een analyse van het gebruik van de morning-afterpil in 2000.

Tijdens Euro 2000 vorig jaar waren pieken te zien in het aantal morning-afterpillen dat door apotheken werd verstrekt. Na overwinningen van Oranje lag het aantal verstrekte pillen 40 procent hoger. Grootste uitschieters waren er na de poulewedstrijden Nederland-Tsjechië (1-0) en Nederland-Denemarken (3-0) en de kwartfinale Nederland-Joegoslavië (6-1). Na de nederlaag tegen Italië in de halve finale (0-0, uitschakeling na penalty's) was het gebruik van de pil 10 procent lager.

Onderzoeker F. Baart vermoedt dat de pieken in het gebruik wellicht samenhangen met overvloedig alcoholgebruik na een overwinning van Oranje. Verder is het niet ongewoon dat speciale gebeurtenissen leiden tot meer seks. Baart: ,,Negen maanden na stroomstoringen zie je ook een piek in het aantal geboortes.''

In totaal zijn er in 2000 36.000 morning-afterpillen verstrekt, het vaakst in de Randstad, Friesland en Zeeland. In Groningen en Drenthe ligt het gebruik van de morningafterpil het laagst.