Marokkaantjes

Waarom nu opeens die ergernisgolf in de media over Marokkaanse jongens? Ze zijn er toch al heel lang? We moeten overal over kunnen praten, zeker, er zitten heel wat schoffies tussen en de cultuur speelt daar ook een rol in, maar de Marokkaanse jongens, ik kan me niet voorstellen dat ze allemaal vrouwen en homo's lastig vallen. Vervang ,,Marokkanen'' door ,,zwarten'' en je hebt de scheldende Archie Bunker van All in the Family. Ik denk aan hem omdat zijn briljante vertolker, acteur Caroll O'Connor, gisteren op 76-jarige leeftijd aan een hartaanval in Californië is overleden. Toen konden we nog hartelijk om zijn grappen lachen. Haha, wat een racist was hij toch, echt een Amerikaan, altijd schelden op spades, zwarten. Daar zijn wij te tolerant voor. Ongetwijfeld genoten sommige kijkers van Bunker omdat hij lekker zei wat ze dachten en niet durfden te zeggen. Maar nu worden hier publiekelijk etnische generalisaties gebezigd die in Amerika not done zijn. Dat komt doordat twee vrijheden van de multiculturele samenleving op elkaar botsen, de openbare bewegingsvrijheid van homo's en vrouwen en de seksuele cultuur van groepen Marokkaanse jongens. Vandaar die opwinding. Vrouwen moeten zich in sommige zwembaden en parken zo schichtig gedragen als in Marokko of Zuid-Italië.

Tijdens de discussie in Rondom Tien over seksuele agressie zwalkte mijn sympathie gisteren heen en weer tussen lastig gevallen vrouwen en gewoon wat Marokkaanse mannen die daarover werden ondervraagd. Was er niet iets mis met hun cultuur? Nee, vonden ze, zij hadden thuis geleerd dat je volgens de islam respect moest hebben voor vrouwen. Maar waarom dan al die incidenten met Marokkanen? De mannen werden woedend op de Marokkaans-Nederlandse filmmaakster M. Houbach die vertelde over het dagelijkse gescheld van Marokkaanse jongens voor haar huis. Een dolkstoot in de rug uit het eigen volk. Maar ja, feiten zijn feiten en heeft het zin om daar boos op te worden?

Toch gaf ik uiteindelijk de Marokkaanse mannen in Rondom Tien gelijk toen ze Justitie de schuld gaven van het probleem. Presentator Cees Grimbergen riep hen ter verantwoording, terwijl zij er niets mee te maken hadden. Zij waren niet de achtjarigen die ,,ik neuk je'' hadden geroepen tegen journaliste Mirjam Schöttelndreier. Zij waren niet de jongens die op de foto van Paul van Weel vrouwen lastig vielen en betastten. Zij trekken meisjes niet onder water de zwembroek uit en stelen geen scooters. Dan kun je alleen maar net als alle andere Nederlanders je schouders erover ophalen dat de ouders, de school, de politie of badmeesters geen greep op die jongens hebben. Omdat het gezag te weinig optreedt tegen wangedrag moet ,,de Marokkaanse gemeenschap'' het maar doen. Terwijl ze aan alle kanten worden aangevallen, moeten ze zich aan de eigen haren omhoog trekken.

Gaat die collectieve verantwoordelijkheid niet te ver? ,,We staan met de rug tegen de muur'', zei een wanhopige, oudere Marokkaanse vader die een vader-buurtproject in Osdorp probeert op te zetten. Hij krijgt alleen maar drek over zich heen. Dat vergroot niet het vertrouwen in het gezag. Hoe zat het met de 33 Marokkanen die in de trein naar Zandvoort vrouwen hadden aangerand, vroeg Grimbergen hem. Het waren er maar twee, verweerde hij zich, want 31 verdachten waren alweer op vrije voeten. ,,Maar ze moeten toch voorkomen'', zei Grimbergen. Ja, wanneer dan? Er was een therapeute van het Trimbos-instituut die de taakstraf uitvoerde voor veroordeelde Marokkaanse jongens. Veertien uur verplichte seksuele voorlichting met huiswerk. Zal wel weer zo'n methode zijn waarvan de effectiviteit nooit wetenschappelijk is onderzocht. Een justitieel probleem wordt veranderd in een culturele kwestie en dat is nadelig voor de nette Marokkanen. Daarom moet een multiculturele, heterogene samenleving strenger en harder zijn dan een homogene. En wanneer komt er een Nederlandse Archie Bunker of is iedereen daar te goed en te tolerant voor?