Lot van Sabena nu uiterst ongewis

Het lot van de noodlijdende Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena is uiterst onzeker na uitspraken van Eurocommissaris Loyola de Palacio (Transport) in het Europees Parlement dat staatssteun ,,niet zal worden toegestaan''. De Belgische premier Verhofstadt heeft het Sabena-dossier deze week naar zich toegetrokken nu mede-aandeelhouder Swissair Group, dat zelf grote financiële problemen heeft, weigert mee toe doen aan een nieuwe kapitaalinjectie in Sabena. Experts achten een surseance voor Sabena (12.000 werknemers) op korte termijn niet ondenkbaar.

De Belgische regering voert intussen de druk op Swissair Group op om alsnog met geld over de brug te komen. Swissair Group heeft 49,5 procent van Sabena, terwijl de Belgische staat de rest van de aandelen bezit. Komende dinsdag vergaderen de beide aandeelhouders en dan moet duidelijk worden op Swissair Group voet bij stuk houdt.

Minister Rik Daems (Overheidsbedrijven) zei gisteren in het Belgische parlement dat de regering Swissair Group strikt aan de contractuele verplichting zal houden om nog dit jaar meerderheidsaandeelhouder (85 procent) te worden. Dat contract werd vorig jaar door de Belgische staat en Swissair getekend. ,,De Belgische staat heeft zich als aandeehouder aan de afspraken gehouden. Ik verwacht van Swissair dat het zijn afspraak met de Belgische staat nakomt'', aldus Daems. Woensdag verklaarde topman Mario Corti van Swissair dat er geen nieuw geld naar Sabena gaat.

Eurocommissaris De Palacio zei gisteren op vragen van parlementsleden dat de crisis bij Sabena door ,,marktkrachten'' moet worden opgelost. ,,Staatssteun aan luchtvaartmaatschappijen is niet toegestaan en zal niet worden toegestaan. Je kunt deze financiële gaten niet vullen met overheidssubsidies.''

Eerder dit jaar kreeg Sabena een kapitaalinjectie van 250 miljoen euro (550 miljoen gulden). Die stuitte niet op verzet van de Commissie, omdat Swissair Group als commerciële partner meer dan de helft voor zijn rekening nam. Volgens een nieuw herstelplan heeft Sabena een nieuwe kapitaalinjectie van 500 miljoen euro nodig.