Leopold is een populair dichter in Rotterdam

Poetry International bracht gisteravond een druk bezochte hommage aan J.H. Leopold. ,,Het is een schat hem te hebben gekend.'

Elke avond, als de bezoekers de Rotterdamse Schouwburg binnenkomen om een avond poëzie te ondergaan, staan in de hal een rijtje meisjes met kroeshaar en kleine vlechtjes. Ze zingen `versjes van verre' en doen er kleine swingende pasjes bij. Het publiek staat om ze heen en na een poosje zie je daar ook wat heupzwaaien als de kinderen zingen: ,,Alonki kom dansen, kom dansen nu met mij'.

Helemaal rechts in die rij zingende swingende kinderen staat een meisje dat nog iets kleiner is dan de rest. Ze danst niet. Ze zingt niet. Ze staat er.

Gisteravond, de avond dat in de kleine zaal een programma rond de dichter J.H. Leopold zou plaatsvinden, riep dat ene stille meisje meteen een gedicht van hem in gedachten: `Kinderpartij'. Daarin wordt beschreven hoe meisjes dansen om een tienjarige die midden in die kring wegdroomt en verzinkt in zichzelf. Het is een prachtig gedicht, dat aan het eind van de avond prachtig werd voorgedragen door Ramsey Nasr.

Aan het begin probeerden zoveel mogelijk mensen een plaatsje te vinden in de kleine zaal. Leopold blijkt een populaire dichter in Rotterdam. Presentator Dick van Halsema, dè Leopold-kenner van Nederland, deed ook zijn best om het Rotterdamse van Leopold zoveel mogelijk te benadrukken. Hij noemde adressen en wandelroutes en citeerde Rick Roland Holst die het overdreven vond van Leopold om zich miskend te voelen door Rotterdam: ,,Rotterdam is toch geen stad om een dichter te waarderen.' Er is veel veranderd.

Van Leopold bestaat weinig biografisch materiaal, nauwelijks foto's, geen geluidsopnamen of wat ook. Enkele anekdotes zijn er wel. Op een bandje klonk de stem van A. Roland Holst (wat een déftige stem!) die over Leopold en Gorter vertelde, hoe die elkaar slechts één keer ontmoet hadden omdat Leopold, ondanks Gorters verzoek daartoe, geen tweede keer had durven komen. Hoe Roland Holst nog bemiddeld had, maar ook dat was niet goed gevallen, want toen was de klacht, `zeer tekenend' zei Roland Holst, dat Gorter `niet zélf' had geschreven.

Er kwam een oud-leerlinge van Leopold, die leraar klassieke talen was aan het Erasmiaans gymnasium, aan het woord op video. Zij haalde op onnavolgbare wijze op hoe heerlijk het was geweest een baantje, en een keer zelfs twéé baantjes, met Leopold te mogen schaatsen. Ze noemde het `een soort schat' dat ze hem had gekend. Ook de stem van het voormalige meisje uit `Kinderpartij', Mientje Robertson, was te horen op een bandje. De al oude dame vertelde van Leopolds bewondering voor haar moeder: ,,Moeder was hyperpreuts hè. Dus ze ging nooit eh...'. En van de stoelendans op haar tiende verjaardag: ,,D'r kon toch niemand veel dromen, in die kamer...'.En toen las Ramsey Nasr het gedicht voor, zoals het voorgelezen moet worden, en de zaal was ademloos. En toen was het alweer voorbij. ,,Er is een enkel hel/ gerinkel van het cymbelspel/ en ook dit minderde en verging.'

Poetry International sluit vanavond in Rotterdam af met twee internationale programma's.

    • Marjoleine de Vos