KRAB MET GOUDEN KIWI

Ook aan de andere kant van de wereld gaan kwekers vrolijk door met experimenteren. U kent Nieuw-Zeeland ongetwijfeld van de kiwi, in onze ogen een typerend product van dat land. Maar de oorsprong van de kiwi ligt in China. Missionarissen uit Nieuw-Zeeland namen de zaden van de Chinese kruisbes meer naar huis, waar ze werden gecultiveerd om tot kiwi's uit te groeien. Deze maand ligt er een nieuwe vrucht in de winkel: de gouden kiwi. Uiterlijk is het verschil met de gewone kiwi niet groot, deze heeft een glad velletje dat samenvloeit tot een puntje aan een kant. Toch gaat het om iets anders, zoals de nectarine ook niet gelijk is aan de perzik. De gouden kiwi heeft goudgeel vruchtvlees. De smaak is anders, een beetje als een mengsel van mango en perzik. De pitten zijn zacht en geven geen bittere smaak af bij pureren. Er zit twee maal zoveel vitamine C in als in een sinaasappel en mocht u zwanger zijn of dat willen worden: ook een boel foliumzuur.

Hier een recept. Haal de peultjes af en kook ze in water met zout in drie minuten beetgaar. Spoel de peultjes in een vergiet onder koud water af om het garen te stoppen. Laat ze uitlekken. Maak de veldsla schoon, haal de worteltjes eraf. In de betere viswinkel is versgekookte krab te koop, vaak ook diepgevroren. Laat de krab zo nodig ontdooien. Verwijder eventuele harde stukjes. Bak desgewenst de spekreepjes in boter in een koekenpan lichtbruin en krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Schil de kiwi's en snijd het vruchtvlees in plakken. Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en voeg naar smaak zout of peper toe. Meng in aparte kommen wat dressing met de krab, de peultjes en de sla. Verdeel de sla over twee borden. Leg hierop peultjes en spekjes en tot slot afwisselend plakjes kiwi en stukjes krab. Direct serveren.

Deze salade kan dienen als lunch, voorgerecht of als kleine zomerse maaltijd.

    • Annelène van Eijndhoven