Kopie, kopie

Dat een fabrikant van kopieerapparaten af en toe in herhaling valt ligt voor de hand, maar Océ maakte het de laatste jaren wel erg bont. Werknemers moeten stapelgek zijn van de aangekondigde digitale kleurenprinters die steeds opnieuw een luchtspiegeling bleken. Het eerste prototype draaide vijf jaar geleden al piekfijne kleurenkopieën van zonnebloemen van Van Gogh, maar dat bleek een eenmalig hoogtepunt. De kleurencopiër kon niet zonder een batterij ingenieurs om hem af te stellen.

Nu is het apparaat eindelijk klaar. Die indruk ontstaat tenminste bij lezing van het persbericht dat Océ uitgaf bij gelegenheid van zijn tweede winstwaarschuwing van dit jaar: ,,De markt heeft nieuwe producten goed ontvangen''. En inderdaad, daarmee wordt de kleurenprinter bedoeld.

Is Océ plotseling te vroeg? De kleurencopiër zou pas in de tweede helft van dit jaar op de markt verschijnen. Maar nee, er is een andere verklaring. De kleurencopiër heeft intussen op meerdere beurzen gestaan. Proefmodellen worden door klanten getest. Er is nog geen klant die het apparaat heeft gekócht, maar volgens een woordvoerder heeft Océ de inleidende activiteiten gebruikt als pars pro toto voor de werkelijke marktintroductie.

Bij Océ staat het deel (de kleurencopiër op een vakbeurs) kennelijk voor het geheel (de apparaten gaan als warme broodjes over de toonbank). Of de marktontvangst werkelijk `goed' is moet nog blijken. In juli volgt de eerste commerciële levering, zo belooft Océ. De gelukkige afnemer moet zelf maar even controleren of het apparaat compleet is.

    • Michiel van Nieuwstadt