Justitie onderzoekt bevalling 62-jarige

De Franse justitie is een onderzoek begonnen naar de 62-jarige vrouw die onlangs is bevallen van een zoon. De vrouw kreeg het kind na een ivf-behandeling in een ziekenhuis in Los Angeles. De Franse wet verbiedt ivf bij vrouwen na de overgang.

De vrouw heeft verklaard voor de behandeling zaadcellen van haar 52-jarige broer te hebben gebruikt. De eicel is afkomstig van een Amerikaanse vrouw, die zelf ook een kind via de behandeling heeft gekregen. Zij heeft het kind, een dochtertje, afgestaan aan de Franse vrouw. De Amerikaanse arts die de ca. 300.000 gulden kostende behandeling heeft uitgevoerd, verklaarde gisteren in Le Parisien dat de vrouw en haar broer zich aan hem hadden voorgesteld als echtgenoten.

De baby's wonen bij de vrouw, haar broer, die blind is en deels verlamd sinds hij zich bij een zelfmoordpoging in 1992 door het hoofd dat geschoten, en hun 80-jarige moeder in het Zuid-Franse dorpje Draguignan. Kranten melden dat er regelmatig sprake is van ruzies in de familie. Volgens Le Figaro heeft de politie in het huis wapens in beslag genomen.

Officier van justitie Christian Girard heeft een onderzoek gelast naar de leefomstandigheden van de kinderen. Volgens Girard riekt de situatie naar incest. ,,Geen biologische, maar sociale incest'', aldus Girard. Hij sluit niet uit dat de kinderen uit huis worden geplaatst. Minister van Volksgezondheid Bernard Kouchner spreekt van ,,misbruik van de wetenschap'' en noemt de zaak ,,moreel en wettelijk onacceptabel''.

De vrouw begrijpt niets van de opwinding. ,,Ik mag dan 62 jaar zijn en mijn broer 52, maar wij zijn beter in staat kinderen op te voeden dan drugsverslaafden die van de bijstand leven. Waarom worden wij veroordeeld en zij niet?''