Jospin schrikt van kandidaat Groenen

De Franse Groenen hebben een oud-maoïst aangewezen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Tot verrassing van velen in de partij kwam de 53-jarige Alain Lipietz en niet zijn tegenkandidaat, de meer gematigde Noël Mamère, als overwinnaar uit de bus.

Mamère waarschuwde na zijn nederlaag dat de partij met Europarlementariër Lipietz als kandidaat dreigt af te glijden naar extreem-links. Ook de socialistische premier Lionel Jospin kon zijn teleurstelling over de keuze voor Lipietz gisteren nauwelijks verbergen.

Geen van de kandidaten van de Groenen maakt een kans op het presidentschap, maar Mamère, een voormalig televisiejournalist, zou wel meer stemmen kunnen trekken dan Lipietz. Dat zou in de tweede ronde van belang kunnen zijn. Dan gaat de strijd vermoedelijk tussen de huidige president Jacques Chirac en Jospin. De afvallers spreken meestal een voorkeur uit voor een van resterende kandidaten. De socialisten vrezen dat Lipietz hoge eisen gaat stellen voor zijn steun aan Jospin.

De radicale Lipietz, die in de jaren tachtig lid werd van de Groenen, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Gisteren zei hij dat de huidige regering ,,nog geen derde heeft bereikt van wat ze van plan was''. Hij voelt er niets voor ,,een derderangs coalitie voort te zetten alleen omdat we tot elke prijs een partner nodig hebben''.

Het is nog onduidelijk of minister van Milieu Dominique Voynet zal aanblijven of partijleider van de Groenen. Afgelopen weekeinde is ze op een partijcongres opnieuw tot leider gekozen, maar gevreesd wordt dat aanhangers van Mamère uit ontevredenheid met de keuze voor Lipietz zullen proberen haar ten val te brengen. Voynet stond op het punt haar ministerschap op te geven om meer tijd te hebben voor de partij.