Huiselijkheid op de prairie

Echte bestsellers zijn zeldzaam in de stripwereld en het duurt lang voor een auteur die status bereikt. De huidige generatie striplezers kan niet wachten tot er een nieuw boek uitkomt van de Poolse tekenaar Grzegorz Rosinksi en de Belgische scenarist Jean van Hamme. Als er al `supersterren' zijn binnen de Europese strip, dan zijn die twee het wel.

Hun meest populaire serie is de fantasy-strip Thorgal, waarin een viking ontdekt dat hij eigenlijk van buitenaardse afkomst is. Het zwart-wit boek De Chninkel, dat de twee in 1988 produceerden, werd een jaar geleden door lezers van het stripinformatieblad Zozolala tot beste strip van de twintigste eeuw gekozen. En dit najaar staat een lang verwacht vervolg op die klassieker gepland. Van Hamme is verder nog betrokken bij de spionagestrips Largo Winch en XIII. Het moge duidelijk zijn, Rosinski en Van Hamme zijn de koningen van de commerciële genre-strip.

Hun nieuwste project is een western met de originele titel Western. En ook dit keer vergalopperen de twee zich niet, want Western is een degelijk verteld en goed getekend verhaal. Het begint net als de film Once upon a Time in the West met een treinaankomst. Tijdens deze efficiënte, maar voordehandliggende introductie maken we kennis met de rijke veeboer Ambrosius van Deer. Hij is samen met zijn dochtertje Cathy op zoek naar hun verloren gewaande neef Edwin, die in Fort Laramie schijnt te zijn opgedoken. Edwin is de laatste familie die Van Deer nog heeft, nadat tien jaar geleden zijn broer en diens vrouw zijn vermoord door indianen. De jongen zou door die indianen zijn opgevoed en wacht nu in een blokhut tot zijn oom langskomt. Maar het blijkt allemaal een valstrik te zijn om de beloning in de wacht te slepen. Van Deer ontdekt de zwendel en wordt vermoord. Dochter Cathy ziet alles met wijdopengesperde ogen gebeuren.

Dan maken we een sprong in de tijd en zien we een eenarmige, jonge cowboy rondtrekken in de prairie. In het stadje Wichita helpt hij mee een paar notoire bankovervallers te grijpen en hij wordt een held. Dat ontgaat de rijke veeboerin Cathy van Deer niet en ze neemt Nate Colton, zoals de jongen zich noemt, in dienst. Alles wijst erop dat Nate haar verloren gewaande neef is, of is het weer een oplichter?

Western is een verhaal waarin Rosinski en Van Hamme laten zien waarom ze zo populair zijn bij een breed publiek: gedoseerd geweld, goed uitgewerkte personages en een zorgvuldig opgebouwd verhaal. Wat Van Hamme onderscheidt van veel andere genre-auteurs, die op het eerste gezicht dezelfde soort verhalen vertellen, is de aandacht voor details en de wijze waarop hij het `gewone leven' verweeft met populaire thema's. Veel van zijn collega's kunnen geen maat houden en blazen de helden op tot supermensen die eenvoudigweg niet kunnen falen. In Western is voortdurend onduidelijk of het verhaal wel een goede afloop zal hebben en blijf je als lezer geïnteresseerd.

De combinatie van huiselijkheid en heldhaftige strijd is ook wat de serie Thorgal zo populair maakte. De viking Thorgal besteedt, naast het verslaan van helden, ook aandacht aan zijn vrouw en kinderen. Daardoor kreeg Thorgal de diepte die andere avonturenstrips missen. De laatste tijd zat er echter stevig de klad in die serie en merkten de fans dat omzet de enige reden vormde waarom Thorgal zich nog naar een nieuw avontuur sleepte. Dat blijkt ook indirect uit de extreem slijmerig getoonzette persmap die bij Western was gevoegd. Daarin wordt benadrukt dat Western een project is waar de twee auteurs al jaren over hebben nagedacht, en dat ze dringend aan iets nieuws toe waren.

Ook tekenaar Rosinski is ouderwets geïnspireerd aan de slag gegaan na de haastklussen die hij de afgelopen jaren afleverde. Hij experimenteert in Western met een beperkt kleurenpalet (bruin, groen en witaccenten) en bereikt daarmee een prachtige, stoffige sfeer. Ook voert hij een aantal schilderijen op, die als onderwerp het Wilde Westen hebben, maar die losstaan van de verhaallijn. Dat had hij niet moeten doen, de doeken voegen niets toe en suggereren een ambitie die hij niet kan waarmaken. Dat is echter het enige wat je kunt afdingen op Western, want het is precies wat het belooft te zijn: een prima westernstrip.

Jean van Hamme en Grzegorz Rosinski: Western. Le Lombard, 64 blz. ƒ13,95

    • Gerard Zeegers