Groeistrategie Euronext lijkt realistisch

Euronext, de fusiebeurs van Amsterdam, Brussel en Parijs, mikt met zijn aanstaande beursgang op een bescheidener marktwaarde dan de 4 miljard euro die het bedrijf een paar maanden geleden nog dacht te kunnen binnenhalen. Maar dat betekent niet dat Euronext zal afzien van het gevecht met Deutsche Börse om de dominantie op de Europese aandelenmarkt.

Als beleggers bereid zijn de maximale introductieprijs neer te tellen, komt de marktwaarde van Euronext uit op 3,2 miljard euro. Deutsche Börse ging in februari al naar de beurs en is nu 4,3 miljard euro waard. Op basis van de koers-winstverhouding zijn de aandelen van Euronext straks 20 procent goedkoper dan die van Deutsche Börse. Het verschil zit hem niet in de kwaliteit van beide bedrijven, maar in het feit dat Euronext bereid is om een deel van zijn waarde af te staan aan beleggers, om er zeker van te zijn dat de beursgang succesvol verloopt en dat de koers daarna gaat stijgen. Het zou tenslotte geen goede indruk maken als de beurs zijn eigen beursgang zou verknoeien.

Het bedrijf heeft een geloofwaardige overnamekas nodig, omdat het waarschijnlijk zal proberen ook de London Stock Exchange in te lijven. Als dat lukt, zal het de Europese markt zozeer domineren dat Deutsche Börse gedwongen zal zijn om zich aan te sluiten, en vice versa. Hoewel de marktwaarde van de Londense beurs met 1,8 miljard euro klein is in vergelijking met die van de Duitse beurs of met wat Euronext straks waarschijnlijk waard is, is zij sinds januari met meer dan 60 procent gestegen en is het goed mogelijk dat zij voorafgaand aan de beursgang van deze zomer nog verder stijgt. Omdat de London Stock Exchange de sleutel is voor de beheersing van de Europese markt, zal met een overname een hoge premie gemoeid zijn.

Euronext zal zich waarschijnlijk eerst versterken door te trachten met de beurs van Milaan te fuseren, die aan het eind van dit jaar naar de beurs wil gaan. Maar ook als Euronext groter wordt, zal het bedrijf zich naar Londen toe heel diplomatiek moeten opstellen, zo hebben mislukte pogingen in het verleden aangetoond. Er staat nu een Fransman aan het hoofd van Euronext, die bekritiseerd is wegens zijn hegemonistische benadering. Wellicht verlopen de onderhandelingen met de Britten soepeler als hij vervangen wordt door een Nederlander of een Belg.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld