Griekse premier zegt Chinareis af

De Griekse premier Kostas Simitis heeft zijn reis naar China volgende week afgezegd. Aanleiding vormt de politieke malaise waarin zijn socialistische partij Pasok verkeert na de mislukte poging van de regering om het pensioenstelsel te hervormen. Dit plan stuitte vorige maand op zo veel weerstand dat de regering-Simitis het in moest trekken.

De leiding van Pasok besloot gisteren het partijcongres te vervroegen. Het zal nu in oktober worden gehouden in plaats van volgend voorjaar. De opiniepeilingen verlopen voor de Pasok en Simitis rampzalig. Voor het eerst zien de Grieken in Kostas Karamanlis van de rechtse oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND) een geschiktere regeringsleider dan Simitis.

Parlementsverkiezingen hoeven pas in maart 2004 te worden gehouden en Pasok-leiders verkondigen dat in de tussentijd nog van alles kan gebeuren en dat de Pasok ,,zeven zielen'' heeft. In het voorjaar van 1999 genoot de ND ook een flinke voorsprong, maar mede doordat ze die zomer op haar lauweren ging rusten is de Pasok later dat jaar ingelopen en won zij met miniem verschil in maart 2000 de vervroegde verkiezingen. Dat was mede te danken aan haar succes, Griekenland de Europese muntunie binnen te loodsen.

Binnen de Pasok wordt nu sterk gedacht over tussentijdse vervanging van de premier door een nieuwe voorman die de partij naar een nieuwe verkiezingsoverwinning kan leiden. Zoiets zou op het partijcongres moeten gebeuren en het is daarom veelzeggend dat dit is vervroegd. Simitis hoopt bij die gelegenheid het vertrouwen te vernieuwen. Zo niet, dan staan de huidige minister van Defensie Akis Tsochatzòpoulos (65) en de huidige minister van Buitenlandse Zaken Jorgos Papandreou (49) klaar om hem op te volgen.

    • F.G. van Hasselt