Gift giftig

Terwijl de overheid haar uiterste best doet om ons te overtuigen van het nut van recycling, stuurt de KRO bijna 9.000 kaarten rond met daarin een stukje elektronica dat wordt gevoed door een kwikhoudende batterij.

Na honderden leden te hebben weggejaagd met blote vrouwenborsten, homoseksuelen en getatoeëerde skinheads, komt de omroep met, wat zij noemt, een `uitgeslapen aanbod'. Alle 6842 afvallige Mikro Gids-lezers en 1986 voormalige Studio-abonnees kregen deze week van de KRO een persoonlijk geadresseerde kaart. ,,Het is tijd voor bezinning'', staat daar op. Wanneer hij wordt opengeslagen klinkt een indringende piep, die om de seconde kort wordt herhaald. Met vriendelijke groeten en door de hoofdredacteur ondertekend, wordt oud-abonnees gevraagd om opnieuw lid te worden. Dat kan tegen een aantrekkelijk tarief, en wie binnen 10 dagen reageert, krijgt bovendien een `prachtig horloge' cadeau.

Omdat die kaart alleen dat gepiep voortbrengt, en niet bijvoorbeeld Miss You of Psalm 114 (,,Toen Israël uit Egypte toog...''), bestaat niet de minste aanleiding om hem te bewaren. Hij belandt dus onvermijdelijk in de vuilnisbak. Zo verdwijnen de piepmembraan, het tin-houdende printplaatje met de elektronica en de kwikhoudende knoopcel tussen het huisvuil. Enige waarschuwing tegen deze onbewuste milieuverontreiniging ontbreekt.

Tegenwoordig mogen batterijen nog slechts uiterst geringe hoeveelheden kwik bevatten. Maar volgens een batterijenfabrikant is de knoopcel met een gewicht van 0,65 gram in deze kaart van een verouderd type. Voor circa 30% bestaat de cel uit kwik, een zwaar metaal dat giftiger is dan lood, cadmium of zelfs arseen. Met iedere kaart verdwijnt dus ook 200 milligram kwik in de vuilnisbak. Wanneer al die grappige KRO-kaartjes worden weggegooid, komt er bijna twee kilo kwik in ons milieu terecht. Voldoende om duizend mensen acuut dodelijk te vergiftigen.

,,Hopelijk is er een belletje gaan rinkelen'', besluit de KRO haar campagne op de achterkant van de kaart. Inderdaad: een alarmbel, want het is `Tijd voor bezinning'.