Gelukwensen India voor president Musharraf

De zelfbenoeming van de Pakistaanse militaire leider Pervez Musharraf tot president heeft afwijzende reacties opgeroepen van onder andere de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, maar niet van buurland en aartsrivaal India. De Indiase president K.R. Narayanan heeft Musharraf gefeliciteerd met zijn promotie, zo liet het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten.

Generaal Musharraf gaat volgende maand naar New Delhi voor vredesbesprekingen over het omstreden grensgebied Kashmir. President Narayan schrijft in zijn gelukstelegram dat ,,India altijd de wens heeft gehad een relatie van vrede, vriendschap en samenwerking met Pakistan te onderhouden''.

Musharraf, die in oktober 1999 de macht greep, liet zich afgelopen dinsdag tot president installeren. Hij wil zich op die manier meer gezag toeëigenen in de komende onderhandelingen met India. Maar waarnemers zeggen dat Musharraf zich ook in de positie wil manoeuvreren om na oktober volgend jaar, als het burgelijk gezag wordt hersteld in Pakistan, zoals is beloofd, regeringsinvloed te behouden.

De door de promotie van Musharraf ontslagen president Rafiq Tarar heeft laten doorschemeren dat hij niet vrijwillig is opgestapt. Hij zei in zijn woonplaats Lahore dat hem enkele dagen geleden was meegedeeld dat de gang van zaken nodig was om de generaal in staat te stellen zijn regeringsprogramma uit te voeren en om ,,nationale doelstellingen'' te verwezenlijken.